Conducerea PDL Covasna afirmă că planul de restructurare al Companiei Naţionale ,,Poşta Română” prevede desfiinţarea a două oficii poştale din municipiul Sfântu Gheorghe, lucru confirmat şi de sindicat.
Preşedintele organizaţiei, Codruţ Opaiţ, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că aproximativ 70 de poştaşi din mediul rural vor fi afectaţi de măsurile de reorganizare propuse de conducerea companiei prin reducerea normei de lucru, iar acestora li se vor adăuga angajaţii celor două oficii poştale din Sfântu Gheorghe, respectiv cel de la Gară şi din Cartierul Simeria, care ar putea fi desfiinţate.
,,Planul de restructurare propune desfiinţarea acestor două oficii poştale, prin urmare ar putea fi afectaţi şi poştaşii din mediul urban, nu doar rural”, a declarat Codruţ Opaiţ.
Acesta a mai spus că ,,originea crizei” de la Poşta Română trebuie ,,căutată” pe vremea guvernării Tăriceanu, când au fost încheiate ,,contracte secretizate”, cu ,,clauze extrem de păguboase” pentru companie. În opinia acestuia, presiunile privind reducerea normei de lucru şi implicit a salariilor au rolul de a-i determina pe angajaţii Poştei ,,să plece de bună voie” înainte de privatizarea companiei, pentru a nu li se acorda plăţile compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă.
Afirmaţiile conducerii PDL Covasna au fost confirmate de liderul sindicatului poştaşilor covăsneni, Cornel Radu. Acesta a declarat pentru AGERPRES că, într-adevăr, pe hârtie este prevăzută desfiinţarea celor două oficii poştale.
Cornel Radu a mai spus că, în urma presiunilor, trei poştaşi din judeţul Covasna au acceptat să semneze actele adiţionale la contractele de muncă prin care li se reduce norma de lucru.
,,Suntem foarte nemulţumiţi de măsurile care ni se impun. Noi nu facem grevă pentru că ştim că pensionarii aşteaptă să le aducem banii cuveniţi, dar vă pot spune că suntem foarte supăraţi, e o bătaie de joc. (…) Se fac presiuni să semnăm actele adiţionale, să semnăm reducerea programului de lucru, deci să ne tăiem singuri craca de sub picioare. Trei poştaşi din mediul rural n-au mai rezistat şi au semnat”, a spus Cornel Radu.
Potrivit acestuia, conducerea companiei vrea să reducă norma de lucru a poştaşilor din mediul rural de la opt, la şase, patru şi chiar două ore pe zi, în condiţiile în care volumul de muncă rămâne acelaşi.
Conducerea Poştei Covasna nu a putut fi contactată pentru a-şi prezenta punctul de vedere în legătură cu acest subiect.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES