Asociaţia de tineret „Ecou” din Sfântu Gheorghe aniversează un deceniu de existenţă 

În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri, cu ocazia deschiderii „Zilelor Ecou”, eveniment ce marchează cei 10 ani de activitate ai Asociaţiei de Tineret Ecou, preşedintele asociaţiei, Alexandru Ujvarosi, a prezentat raportul financiar pe perioada ianuarie 2010 – aprilie 2013. „Odată cu aniversarea aceasta dorim să tragem o linie, oarecum, să vedem ce rezultate am avut, să vedem efectele proiectelor noastre şi să stabilim ce vom face pe viitor”, a declarat preşedintele Asociaţiei Ecou, Alexandru Ujvarosi.

Potrivit raportului financiar, 66% din venituri au fost obţinute prin surse private- 36 % de la partenerii şi sponsorii locali şi 30% din venituri proprii specifice (bilete, acel impozit de 2%, taxe de participare şi aşa mai departe) – 19% din suma totală fiind atrasă prin proiecte de finanţare de la autorităţi publice centrale (Agenţia Naţională de Sport şi Tineret&Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Covasna, Centrul de Cultură Arcuş, Ministerul Culturii, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni). Potrivit raportului, numai 15% din sumă s-a primit de la autorităţile publice locale (Primăria şi Consiliul Local Sfântu Gheorghe, Consiliul Judeţean Covasna, Casa de Cultură Konya Adam, Centrul de Cultură al judeţului Covasna), adică o sumă medie de puţin peste 2000 de lei lunar, sub echivalentul unui salariu mediu cu tot cu taxe din România.

„500 de lei… e ridicol!”

Asociaţia Ecou consideră că, în condiţiile derulării a peste 100 de proiecte, unele dintre ele extrem de importante pe plan naţional şi chiar internaţional, a implicării directe şi indirecte  a peste 500 de voluntari români şi maghiari şi a câtorva zeci de mii de spectatori din ambele etnii, lucrurile trebuie să se schimbe în ceea ce priveşte modalitatea de acordare a banilor de la bugetele locale.

Preşedintele Asociaţiei Ecou, Alexandru Ujvarosi a arătat că pentru proiectul „Zilele Ecou”, un proiect cu un buget de peste 50.000 de lei, cu programe absolut spectaculoase şi în premieră pentru comunitatea noastră, Comisia de Cultură a Consiliului Local a alocat 1% din sumă.

 

„Pentru proiectul „Zilele Ecou”, bugetul se ridică undeva la 50.000 de lei, iar Consiliul Local ne-a aprobat 500 de lei, adică aproximativ 1%. Este puţin ridicol… nu ştiu dacă asta se numeşte susţinere (…) Noi am luat decizia să nu semnăm contractul de finanţare (…) Sperăm că în cel mai scurt timp vom asista la schimbări în ceea ce priveşte distribuţia banilor de la bugetele locale, pentru că, dacă se va continua în acelaşi mod ca şi până acum, noi vom refuza să mai depunem proiecte de parteneriat cu autorităţile publice locale”, a declarat Alexandru Ujvarosi. Acesta a dorit să adreseze mulţumiri tuturor celor care au sprijinit Asociaţia Ecou pe parcursul ultimilor trei ani.

Primii ani cu… „Ecou”

Asociaţia „Ecou” aniversează, zilele acestea, puţin peste un deceniu de existenţă. Prezentă la conferinţa de presă de ieri, doamna prof. dr. Luminiţa Cornea, preşedintele de onoare al Asociaţiei, a vorbit puţin despre primii ani cu…„Ecou”. Potrivit acesteia,  în luna mai a anului 1996 a apărut primul număr al revistei „Ecou”, numele revistei fiind stabilit  de fosta  elevă  Roxana Florescu, care, la acea vreme era redactor şef al acesteia. „Revista a apărut pe o perioadă de nouă ani şi a avut în total 32 de numere. Este proiectul cel mai important, zic eu, pe care l-am coordonat, cu elevii de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul. Revista nu mai apare din 2004, cu toate că, în anul 2001 am făcut toate demersurile ca să apară Asociaţia Ecou şi scopul principal al înfiinţării Asociaţiei a fost tocmai tipărirea revistei Ecou”, ne-a spus doamna prof. Luminiţa Cornea.  Potrivit acesteia, primul proiect mare al Asociaţiei „Ecou” a fost o tabără naţională de Debate, organizată la Pădureni. Coordonatoarea acestui proiect a fost o colaboratoare a Asociaţiei „Ecou”, doamna Gabriela Cucu, care pe atunci era profesoară la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”.

Potrivit preşedintei de onoare a Asociaţiei Ecou, alt moment important a fost cel când trupa de teatru Ecou, coordonată iniţial de actorii Florin Vidamski şi Fatma Mohamed, şi ulterior doar de către Fatma Mohamed, a debutat cu un proiect ce a obţinut un premiu extraordinar, o excursie la Salzburg, în anul 2002. „De atunci, trupa Ecou a avut mari succese,  în continuare”, a menţionat doamna Luminiţa Cornea.

De asemenea, Asociaţia a organizat multe excursii. „Multe dintre acestea au fost organizate cu elevii din Basarabia, care 4 ani au fost aici, din anul 2000 până în 2004. De fapt, ei organizau proiectele, mai ales prin Direcţia pentru Tineret. Ca o evaluare a acestor excursii a apărut cartea „Excursia literară, îndemn spre cunoaştere”. Eu sunt autor, dar jumătate din această cărticică este scrisă cu păreri ale elevilor”, a spus doamna prof. Luminiţa Cornea.

O altă realizare din primii cinci ani ai Asociaţiei Ecou este un volum care cuprinde poezii ale elevilor colaboratori ai revistei „Ecou”. Volumul se numeşte „Cristale” şi a apărut la editura Arcuş, sub coordonarea doamnei prof. Luminiţa Cornea şi a domnului Petre Străchinaru.

„Eu mă bucur foarte tare că Asociaţia Ecou a ajuns pe mâini bune, şi conducerea actuală iniţiază nişte proiecte extraordinare”, a declarat preşedinta de onoare a Asociaţiei.

„Zilele Ecou” 2013

Ieri au debutat „Zilele Ecou”, eveniment ce marchează cei 10 ani de existenţă ai Asociaţiei. „Este un moment în care aniversăm puţin mai mult de un deceniu de activităţi şi vrem să transformăm acest eveniment care este o aniversare a noastră, într-un eveniment pentru comunitate, pentru ca întreaga comunitate din Sfântu Gheorghe să se bucure”, a declarat preşedintele Asociaţiei, Alexandru Ujvarosi.

Astfel, până duminică vor fi organizate mai multe activităţi. Ieri, de la ora 19 a avut loc o nouă ediţie Debate Corner, pe tema: Pro şi contra „Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală Europeană în 2021?”.  Tot ieri, la ora 21.00, a putut fi vizionată Pelicula Condamnat la viaţă, cu Gerard Depardieu şi Harvey Keitel, în regia lui Bogdan Dreyer. „Îi mulţumim foarte mult domnului Bogdan Dreyer, regizorul filmului, că ne-a  pus la dispoziţie acest film gratuit”, a declarat preşedintele Asociaţiei „Ecou”.

Astăzi va avea loc Balul Asociaţiei de Tineret Ecou, la care au fost invitaţi toţi cei care au susţinut Asociaţia de-a lungul timpului. Mâine are loc Gala „Viitorii Lideri ai Comunităţii”. Tot mâine, la ora 19,00 trupa de teatru a Asociaţiei „Ecou” va susţine un spectacol mai aparte, Teatru Forum, iar la ora 22,00 pentru cei care au fost voluntari în Ecou va fi organizată o petrecere „Alumni Ecou”.

Cuprinse în programul „Zilele Ecou 2013”, cele trei spectacole de operetă ale Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” reprezintă o premieră pentru publicul din Sfântu Gheorghe. Spectacolul „Invitaţie la vals” va avea loc sâmbătă, de la ora 19.00, în sala mare a Teatrului din Sfântu Gheorghe,  locaţie în care  duminică dimineaţa, de la ora 9,00 are loc spectacolul pentru copii, „Cocoşelul neascultător”, iar de la ora 19, 00 spectacolul „Contesa Maritza”.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail