Asociaţia Nez Perce din Sfântu Gheorghe a demarat o campanie de adopţie a câinilor comunitari în Germania.
Preşedintele asociaţiei, Horia Krausz, a declarat pentru AGERPRES că adopţiile se vor face prin intermediul unui site, unde au fost postate pentru început fotografiile a 20 de câini vagabonzi din adăpostul canin de la Câmpu Frumos.
„Site-ul este deja funcţional, conţine fotografiile şi poveştile emoţionante ale celor 20 de câini. Aceştia sunt pregătiţi pentru adopţie, sunt deparazitaţi şi educaţi, adică ştiu să meargă în lesă, să răspundă la nume şi la câteva comenzi elementare, deci lucrurile ce ţin, să spun aşa, de cei 7 ani de-acasă (…) După ce toţi cei 20 de câini îşi vor găsi părinţi adoptivi, vom porni cu caravana câinilor transilvăneni în Germania”, a declarat Horia Krausz. Potrivit acestuia, câinii vor fi daţi în adopţie pe bază de contract, cu respectarea tuturor normelor europene.
La ora actuală, în adăpostul de la Câmpu Frumos administrat de Asociaţia Nez Perce, cu sprijinul Consiliului local Sfântu Gheorghe, sunt peste 110 de câini fără stăpân adunaţi de pe străzile din municipiu. În cei patru ani de funcţionare, prin acest adăpost au trecut circa 1.700 de câini vagabonzi, dintre care o parte au fost eutanasiaţi pentru că sufereau de boli incurabile, handicapuri grele, erau foarte bătrâni ori erau extrem de agresivi şi inadaptabili, iar alţii au murit din cauze naturale. Circa 400 au fost adoptaţi de cetăţeni din judeţul Covasna şi din judeţele limitrofe Braşov şi Harghita.
Asociaţia mizează foarte mult pe sprijinul copiilor şi al tinerilor, având deja un cerc de voluntari care vin periodic la adăpost, se ocupă de curăţenia cuştilor, de hrana şi plimbarea animalelor, de atragerea de sponsorizări şi de plasarea câinilor în familii. Câinii pregătiţi pentru adopţie pot fi văzuţi pe site-ul http://asociatianezperce.ro/.
Horia Krausz a mai spus că pe 1 iunie a.c. va lansa o carte pentru copii, intitulată ,,Khana Banana – un căţel priveşte lumea”, la care a lucrat timp de trei ani şi care va apărea în trei limbi – română, maghiară şi germană.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES