Peste 260 de asistenţi medicali din judeţul Covasna au luat parte, vineri, la Simpozionul organizat la Restaurantul Park din Sfântu Gheorghe, cu ocazia Zilei Internaţionale a asistenţilor medicali, de către Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali (OAMGMAM)  din România – Filiala Covasna.

Szebeni Norbert, preşedintele OAMGMAM Covasna, ne-a spus că prin a doua ediţie a Zilei Internaţionale a asistenţilor medicali, organizată în judeţul Covasna, se doreşte sărbătorirea acestei zile importante pentru toţi cei din judeţul nostru care practică această meserie. Potrivit  lui Szebeni Norbert  se urmăreşte, oarecum, „scoaterea” din umbra medicilor a meseriei liberale de asistent medical „pentru că avem o profesie nobilă pe care am putea să o practicăm – nu în totalitate – independent, cu sprijinul medicilor”. Acesta a menţionat că, în prezent,  este în dezbatere un act normativ privind  practica independentă a meseriei de asistent medical. Dacă  propunerea legislativă va fi adoptată, asistentul medical va putea să-şi deschidă un cabinet de practică medicală, individual, unde pe baza prescripţiilor medicilor va putea face tratamente şi  îngrijiri ale pacienţilor.

Szebeni Norbert a declarat că în afara dezbaterilor pe diferite teme  medicale, în cadrul ediţiei din acest  au fost acordate Diplome de excelenţă asistenţilor medicali care s-au pensionat în cursul anului 2012, precum  şi trei  premii de excelenţă pentru asistenţii medicali care au fost instructori la Şcoala Postliceală sanitară din Sfântu Gheorghe.

Prezent la Simpozion, în calitate de participant, liderul Sind. Sanitas, Vasile Neagovici, a declarat: „Trebuie să punctăm faptul că, cu sprijinul asociaţiei profesionale,  asistentul medical a învăţat că trebuie să strângă rândurile, să  pregătească lucrări fără sprijinul altor categorii profesionale, să-şi dezvolte competenţele şi abilităţile, permanent. Cred că în următorul mandat domnul Szebeni, împreună cu echipa, va reuşi să crească gradul de profesionalism al asistenţilor medicali din judeţ. Şi în prezent aceştia sunt la un nivel înalt de competenţă, însă educaţia şi pregătirea profesională continuă îi vor ajuta să facă faţă tuturor provocărilor şi solicitărilor cerinţelor actuale”.

În acest an, Ziua Internaţională a asistenţilor medicali a fost sărbătorită în data de 12 mai, sub  genericul „Activitatea Nursing – practică bazată pe dovezi”.

Prin noţiunea serviciului de Nursing/ asistent medical, Organizaţia Mondială a Sănătăţii vrea să atragă atenţia asupra acestui serviciu, ca fiind cel mai important în îngrijirea pacienţilor. Ziua de 12 Mai a devenit Ziua Internaţională a asistenţilor medicali din întreaga lume la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, creat în anul 1899, în cinstea zilei de naştere a doamnei Florence Nightingale, fondatoarea primei şcoli laice de asistent medical din lume.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail