Grupul Coral „Arhanghelii”, din Topliţa, câştigătorul Trofeului George Sbârcea

Sâmbăta aceasta s-a desfășurat cea de-a doua ediție a festivalului – concurs „George Sbârcea”, organizat de către Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.

Programul evenimentului a fost unul bogat, cu invitați de seamă. Festivalul a fost deschis sâmbătă dimineață, când, la Sala Albastră a Bibliotecii Județene, a avut loc o Masă rotundă, în memoria lui George Sbârcea, compozitor, pianist, muzicolog, scriitor de renume şi traducător, cunoscut şi sub pseudonimul Claude Romano (născut pe 23 martie 1914, la Topliţa – decedat pe 27 iulie 2005, la Bucureşti).

Dacă la ediţia de anul trecut masa rotundă a avut două mari teme – prima intitulată „George Sbârcea, personalitate importantă în cultura muzicală, literară, naţională şi internaţională”, iar cea de-a doua – „Culegători de folclor în Arcul Intracarpatic”, anul acesta masa rotundă a avut ca temă generală „Cultura muzicală în sud- estul Transilvaniei”, luând cuvântul specialişti în domeniu, din judeţ, şi din afara lui.

Dintre aceştia, trebuie amintiţi: domnul Nicolae Bucur, lector universitar doctor la Universitatea „Sapientia”, din Miercurea Ciuc, domnul dr. Constantin Secară, etnomuzicolog, cercetător ştiinţific, Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române, domnul dr. Ioan Lăcătuşu, Centrul European de Studii Covasna – Harghita şi domnul prof. univ. dr. Vasile Grăjdian, de la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu.

În cadrul Mesei rotunde au fost abordate patru subiecte. Astfel, domnul lector univ. dr. Nicolae Bucur a vorbit despre George Sbârcea şi memoriile sale literar – muzicale; domnul prof. univ. – dr. Vasile Grăjdian a vorbit despre muzica bisericească în sud-estul Transilvaniei; domnul dr. Constantin Secară, etnomuzicolog, moderatorul Mesei rotunde, a vorbit despre cercetările şi studiile etnografice asupra folclorului românesc din judeţul Covasna, iar domnul dr. Ioan Lăcătuşu a vorbit despre viaţa muzicală din judeţul Trei Scaune în perioada interbelică.

Lansare de carte

Partea a doua a evenimentului a cuprins o dublă  lansare de carte: volumul „Tezaur de etnografie și folclor în județele Covasna și Harghita”, autori dr. Nicolae Bucur și dr. Constantin Catrina, volum apărut la Editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe, în cursul anului 2012 și volumul „Ademenirea timpului”, autor dr. Nicolae Bucur, apărut la editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe, în 2012. Vorbind despre prima dintre ele,  domnul dr. Constantin Secară a spun, printre altele: „ Mai presus de orice, această carte are meritul  fundamental  că reuşeşte să transceadă neajunsul de a vorbi despre trecut, la timpul prezent. Cu alte cuvinte, să „rupă tăcerea” muzicii despre care se vorbeşte, dar care nu se mai aude. Muzica mută a doinelor, cântecelor şi jocurilor, tezaurizată în muţenia arhivelor de folclor şi în colecţiile de referinţă, va mai aştepta, cuminte, până ce va fi redesoperită şi readusă la cinstea cea dintâi la care a fost ridicată. Cândva, de ţăranul român”.

În Cuvânt înainte la volumul „Ademenirea timpului” ce aparţine lui Dan Rebreanu se arată: „După mulţi ani de publicistică închinată cu precădere literaturii, artelor plastice, prezentării unor personalităţi ale culturii noastre, profesorul şi experimentatul eseist Nicolae Bucur oferă cititorilor un florilogiu de texte vechi sau recente, abia culese pe calculator, opinii despre viaţa spirituală românească, despre aspecte ale acesteia pe meleaguri harghitene, meditaţii, mărturii, pagini de jurnal, reflecţii asupra unei lumi care ne farmecă prin profunzimile şi calităţile ei, prin adevărurile date la lumină, prin bogăţia, multitudinea formelor sale de exprimare, că foloseşte cuvântul, sunetul, imaginea.(…) În cazul cărţii pe care o recomand ca lectură, studiu şi meditaţie, se poate afirma că arta bijutierului nu stă doar în confecţionarea cât mai măieastră, mai originală, a bijuteriilor ci, în momentul existenţei acestora, în îndemânarea, în arta cu care proiectează asupra lor lumini din diferite unghiuri, de diferite tării, spre a le evidenţia perfecţiunea şlefuirii, a îmbinării elementelor compozite, spre a le valorifica desăvârşirea şi prin noua optică a faţetelor, toată această operaţiune fiind sortită a ne bucura ochiul şi sufletul, a ne menţine cugetul tânăr şi încrezător”.

Întâlnirea de la „Sala Albastră” s-a încheiat cu un spectacol muzical susținut de colega noastră  Ana Alina Costache (la vioară) împreună cu  tânărul pianist Ambrus Sandor, Andreea Annabella Soare (voce și pian) și Manuela Soare (pian). Aflată pentru a doua oară la  Sfântu  Gheorghe, Andreea Annabella Soare, artista din Buzău care a obţinut trei premii I la concursurile de creaţie literară în limba franceză, din Franţa şi Maroc, precum  şi un premiu de onoare la Festivalul Internaţional de creaţie şi interpretare artistică (Maroc), a încântat publicul prezent cu minirecitalul său.

Trofeul „George Sbârcea” a fost câștigat de Grupul coral „Arhanghelii” din Topliţa

Concursul propriu-zis dedicat formaţiilor corale de amatori a avut loc sâmbătă, la ora 16.00, în sala festivă a Școlii Gimnaziale „Varadi Jozsef”. Timp de trei ore, artişti mai mari sau mai mici din judeţul Covasna, dar şi oaspeţi sosiţi din afara acestuia au interpretat piese corale şi de factură  folclorică.

Având în vedere că la ambele secţiuni ale Festivalului coral „George Sbârcea” participanţii au avut o evoluţie foarte bună, juriul a avut o misiune destul de dificilă în a stabili clasamentul final.

Corul de copii – Şcoala Gimnazială Dobârlău

La Secţiunea a II-a (până la vârsta de 16 ani) premiul I  fost câştigat de Corul de copii al Şcolii Gimnaziale din comuna Dobârlău şi de Grupul Vocal instrumental „Sfântu Ierarh Nicolae” al Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe,  iar premiul II de Corul Ding-Dong de la Şcoala Gimnazială „George Tutoveanu” Bârlad,  judeţul Vaslui. Juriul a decis ca premiul de popularitate să fie atribuit Corului  „Crescendo”  al Colegiului Naţional  „Mihai Viteazul”,  Grupului Coral „ Zurgălăii” de la Şcoala Gimnazială „Turoczi Mozes” din Tg Secuiesc şi Corului de copii de la Şcoala Primară din Lunca Mărcuş, comuna Dobârlău.

Corul „Vânătorii lui Ştefan cel Mare” din comuna Vânători, jud. Neamţ

La Secţiunea a III-a s-au acordat două premii I, acestea revenind Corului „Vânătorii lui Ştefan cel Mare” din comuna Vânători, jud. Neamţ şi Grupului „Pădurenii” din comuna Barcani. În acest an , Trofeul „ George Sbârcea” a  fost câştigat de Grupul coral „Arhanghelii” din Topliţa. Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât tinerii interpreţi s-au aflat la prima lor participare la un festival de gen. Bucuros de reuşita „ elevilor” săi, dirijorul Grupului, Negrea Gheorghe Alin – student anul II la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (dirijat cor academic şi pedagogie muzicală)  ne-a spus: „Suntem foarte mulţumiţi de rezultatul obţinut, dat fiind faptul că suntem la prima participare de acest gen al corului.  Nu am venit cu mari speranţe mai ales că auzisem că festivalul este de foarte mare ţinută. Ne aşteptam să nu facem faţă, dar, iată că am reuşit să ne prezentăm foarte bine şi să câştigăm Trofeul George Sbârcea”.

Grupul „Pădurenii” din comuna Barcani

Preşedinta Fundaţiei „ Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, doamna Maria Peligrad, şi-a manifestat mulţumirea faţă de reuşita celei de a doua ediţii a Festivalului coral ”George Sbârcea”. La final,  aceasta a declarat: „Toţi concurenţii au fost extraordinari de buni, chiar şi foarte greu de departajat;  pentru juriu cred că a fost o încercare majoră în a stabili câştigătorii.  Ceea ce am urmărit în acest an, în afara unei continuităţi în a promova muzica corală, am pus accentul şi pe partea folclorică întâlnită în repertoriul corurilor,  şi am avut numai bucurii.

Cred că ediţia s-a dezvoltat foarte frumos, a crescut şi a căpătat prestanţă. Participanţii ne-au mărturisit că abia  aşteaptă să vină şi la anul. Totodată,  avem promisiunea din partea lor că  ne vor recomanda peste tot pentru ca la ediţiile următoare să ne bucurăm de o participare mai amplă”.

Doamna Maria Peligrad a adresat mulţumiri tuturor celor care s-au implicat şi au sprijinit organizarea din acest an a Festivalului coral ”George Sbârcea” – Consiliului Judeţean Covasna şi Primăriei Sfântu Gheorghe în calitate de finanţatori, sponsorilor, conducerii Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi” precum şi a Şcolii Gimnaziale „ Varadi Jozsef”.

De-a lungul celor peste 20 ani de existenţă, Fundaţia „Mihai Viteazul” a organizat numeroase forme de manifestări culturale. Dintre acestea trebuie amintite „Festivalul Tinere talente”, Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”, „Încodeiatul ouălor- şezătoare” şi „Sfatul seniorilor”, adresat persoanelor în vârstă respectate de comunitatea în care trăiesc.

Om de afaceri danez, prezent la Festivalul-concurs ”George Sbârcea”

Un om de afaceri din Danemarca a luat parte, sâmbătă, la activitățile cuprinse în programul festivalului – concurs „George Sbârcea”, organizat de către Fundația ”Mihai Viteazul”.

Afaceristul danez Kjeld Fleming s-a arătat încântat de festivalul organizat de Fundația „Mihai Viteazul” și a filmat porțiuni din eveniment, cu intenția de a le trimite sub forma unui clip publicitar, unei televiziuni daneze. Acesta și-a arătat intenția de a susține Fundația „Mihai Viteazul”, pe viitor.

Andreea Annabella Soare și Manuela Soare

Omul de afaceri a fost adus la festivalul coral „George Sbârcea” de către artistele Andreea Annabella Soare (voce și pian) și Manuela Soare (pian), care au susținut un spectacol în cadrul evenimentului ce a avut loc sâmbătă.

Andreea Annabella Soare a încântat publicul de la Sfântu Gheorghe pentru a doua oară. Anul trecut, aceasta a susținut un spectacol în cadrul ediției a XVII-a a Festivalului „Tinere Talente” organizat de Fundația ”Mihai Viteazul”. De atunci, Andreea Annabella Soare și Manuela Soare s-au implicat în promovarea activității Fundației, creând, printre altele, un clip publicitar, care, din spusele acestora, a fost difuzat pe postul de televiziune Naşul.

Ana Alina Costache, Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail