Astăzi este din nou un eveniment (dar fără implicaţii religioase) pe care oamenii în etate,  mai ales cei din mediul rural – acolo unde tradiţiile s-au păstrat cel mai bine – îl ştiu sub numele de Paştele Blajinilor. 

Alte denumiri

Se mai numeşte şi Lunea Răposaţilor şi se cinsteşte în prima zi după Duminica Tomii, în anumite zone purtând şi alte denumiri precum  Matcalăul, Prohoadele ori Paştele Rohmanilor.

Blajinii sau Rohmanii sălăşluiesc la graniţa dintre lumea reală şi cea de dincolo…

Reiterăm faptul că aşa-numitul Paşte al Blajinilor nu se regăseşte în canonul Bisericii ortodoxe, iar Biblia nu menţionează nimic despre  această zi mai specială, pe care doar obiceiurile din moşi-strămoşi au perpetuat-o.

Cum însă ziarul nostru are o rubrică specială destinantă  prezentării tradiţiilor, obiceiurilor populare, datinilor româneşti din judeţul Covasna, am considerat că este oportun să ne oprim şi la acest eres. Mai cu seamă că cinstirea celor care au murit, omagierea persoanelor dragi plecate din această lume este adânc înrădăcinată în mintea şi sufletul  fiecăruia dintre noi.

Venerarea spiritului strămoşilor

Se spune despre Blajini că  reprezintă spiritul strămoşilor, iar în această zi de luni, ce urmează după Duminica Tomii, trebuie să li se aducă un omagiu. În credinţa populară străveche ar fi vorba de nişte personaje imateriale, care sălăşluiesc  la graniţa dintre lumea reală şi cea de dincolo, într-un spaţiu în care aşa-numita Apă a Sâmbetei se varsă în Sorbul Pământului.

Aşa cum le spune şi numele, Blajinii sunt făpturi bânde, bune, credincioase, fiind invizibile,  nişte năluci  ce nu vin niciodată   în contact cu lumea reală.

O legendă aminteşte că aceste stafii află de Sărbătoarea Pascală abia la opt zile după ce a avut loc, atunci când gospodinele aruncă în apele curgătoare  cojile  ouălor roşii strânse după masa  festivă.

Pomenirea morţilor

De Paştele Blajinilor anumiţi semeni doresc  să-şi pomenească încă o dată  morţii, dar într-un  mod  aparte. Ca atare, merg la cimitir şi aşează pe morminte vase cu câteva ouă galbene – care sunt vopsite special pentru acest eveniment trist – aprind lumânări, punând flori proaspete lângă cruci. Apoi împart  celor sărmani  colaci, japoneze,  felii de cozonac,  oferă  de pomană  câte un  pahar cu vin sau tărie, aşa,  ca să fie de sufletul celor ce au părăsit prea repede această lume.

Pomenirea morţilor

Se ştie că anul bisericesc are  stabilite  zile precise  pentru ritualul pomenirii exprese  a celor răposaţi,  numai că, în anumite locuri tradiţia populară a perpetuat  datina ca  începând cu ziua de luni, imediat după Duminica Tomii (la opt zile de la Sf. Paşti) până la Duminica Mare să se cinstească morţii într-un fel mai special.

O cunoştinţă veche, lelea Ana Baciu din Sita Buzăului, mi-a spus cu ani în urmă  că Blajinii sau  Rohmanii ar fi nişte fiinţe mitice, de fapt nişte fantasme,  pe care nu le-a văzut nimeni, dar  lumea crede că s-ar afla în mod simbolic   în preajma  noastră  în prima zi de după Duminica Tomii.

„Am auzit asemenea poveşti încă din copilărie, despre  duhuri care chipurile ar locui în nişte ostroave ale Apei Sâmbetei, ne  istorisea  interlocutoarea. Cele mai multe legende le prezintă ca pe nişte personaje blânde, miloase, devotate lui Dumnezeu, care atunci când va veni la Sfârşitul Lumii  vor ieşi din întuneric pentru a lua locul oamenilor pe Pământ” (…)

Credinţe străbune

De Paştele Blajinilor se vopsesc ouă în culoarea galbenă

De Paştele Blajinilor se crede că sufletele morţilor sunt slobode. De aceea  anumite gospodine superstiţioase dau de pomană  bucate preparate  special, precum  ouă vopsite în galben, pască, drob de miel, cozonac. Ouăle se colorează în nuanţă galbenă cu o vopsea specială, obţinută din frunze sau scoarţă de măr pădureţ şi diferite specii de răchită.

Pe lângă  mâncare, dulciuri, vin se pot face mici pomeni oferindu-se săracilor şi haine, anumite veşminte trebuincioase. Există credinţa populară foarte veche, că în această zi cei dragi plecaţi dintre noi într-o lume mai bună capătă puteri  miraculoase  şi pot “gusta” din mâncărurile pregătite de familie.

Odinioară aveau loc mici serbări câmpeneşti în cinstea Blajinilor ori Rohmanilor, la care luat parte sătenii miloşi care doreau să respecte nişte tradiţii ancestrale.

Obiceiuri dispărute

Am auzit că în unele sate  exista obiceiul să fie chemat în Lunea Morţilor  acasă sau la morminte şi preotul,  spre a săvârşi  o mică  slujbă în amintirea celor trecuţi la Domnul.    Unii oameni credeau că procedând aşa, vor aduce  un plus de linişte  celor răposaţi. Numai că, aşa cum arătam şi la începutul articolului, rânduiala bisericească nu prevede nimic în acest caz, iar Biblia nu menţionează  nici un cuvânt despre  acest praznic neobişnuit, dar răspândit.

…Noi am ţinut, dragi prieteni,  doar să  vă aducem  la cunoştinţă anumite elemente de culoare, de pitoresc legate de  acest obicei laic,  ce dăinuie  din negura vremurilor, numit expresiv  Paştele Blajinilor sau Lunea Morţilor.

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail