Un reprezentant al Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale a participat ieri, în calitate de observator, la seminarul „Autonomii europene în practică”, organizat la Sfântu Gheorghe de Consiliul Judeţean (CJ) Covasna.
Preşedintele CJ Tamas Sandor a declarat pentru AGERPRES că observatorul a venit la Sfântu Gheorghe în urma unei sesizări formulate de un post de televiziune din Bucureşti, care a cerut verificarea modului în care sunt cheltuiţi banii europeni alocaţi acestui proiect.
Tamas a spus că reprezentantul Ministerului Educaţiei a asistat la un work-shop pe tema autonomiei Tirolului de Sud şi a discutat cu organizatorii seminarului, urmând să prezinte un raport pe marginea celor constatate.
„Antena 3 a făcut o sesizare la această Autoritate să verifice că se folosesc bani europeni pentru scopuri politice, iar azi (joi -n.r) a fost trimis un consilier să verifice (…) Am stat de vorbă, am prezentat toată documentaţia, a participat la work-shop, a fost o persoană agreabilă şi corectă, nu văd nici o problemă. În schimb văd o problemă la denunţător. Constat că sunt oameni care nu pot înghiţi faptul că în România se discută pe tema autonomiei (…) Nu este normal că suntem suspectaţi doar că se discută despre autonomii”, a spus Tamas Sandor, care a menţionat, în context, că subiectul autonomiei nu este „tabu” şi că, dealtfel, în 11 din cele 27 de ţări europene funcţionează diferite tipuri de autonomie, inclusiv autonomie teritorială.
Acesta a subliniat că banii europeni, respectiv 14.000 de euro, au fost folosiţi corect, „exact în scopul pentru care au fost primiţi” şi că săptămâna viitoare va face un raport la Comisia Europeană cu privire la acest incident.
La seminarul „Autonomii europene în practică”, care a început luni şi se va încheia astăzi, participă invitaţi din Tirolul de Sud, Finlanda, Slovacia şi Turcia. Printre subiectele abordate s-au numărat identitatea regională, formele de autonomie, aspectele turistice ale multiculturalităţii, drepturile minorităţilor şi aspectele financiare ale autonomiei teritoriale.
Astăzi, la finalul conferinţei, va fi organizată o masă rotundă în cadrul căreia Tamas Sandor va ţine o prelegere cu titlul „Ţinutul Secuiesc în practică”, urmată de o dizertaţie a dr. Valentin Stan, profesor la Catedra de Istorie a Universităţii Bucureşti.
Evenimentul este organizat în cadrul Programului de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii (GRUNDTVIG), finanţat de Comisia Europeană.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES