Peste 200 de persoane s-au prezentat la Târgul de Joburi pentru Tineret ce a avut loc ieri, la Complexul Park din Sfântu Gheorghe. Dintre acestea 33 au fost selectate pentru susţinerea probelor practice, iar o persoană a fost angajată.
Târgul de Joburi pentru Tineret a fost organizat de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Covasna, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna şi Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe.
Directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că instituţia pe care o conduce a răspuns afirmativ acestei prime iniţiative parteneriale lansată de DJST Covasna, căreia i s-a alăturat şi Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe. Astfel, s-a încheiat un contract de parteneriat în baza căruia DJST Covasna s-a implicat în derularea programului prin personalul propriu şi prin voluntarii săi, asigurând şi finanţarea acestui proiect cu sumele bugetate, AJOFM i-a invitat la Târg pe tinerii ce sunt în căutarea unui loc de muncă, prin mijloacele proprii şi prin modalităţile de stimulare şi, totodată, a contactat agenţii economici, iar Primăria Sfântu Gheorghe a promovat această acţiune la nivelul instituţiei şi a asigurat climatul de siguranţă.
Prezent la Târgul de Joburi, domnul Marian Ioan Ştiopu, directorul DJTS Covasna, a declarat : „De când sunt eu director este prima acţiune de acest gen, în care este implicată şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (…) Sperăm ca în acest fel să dăm o şansă în plus tinerilor de a găsi un loc de muncă (…) Astfel de acţiuni s-au organizat la nivel naţional în 42 de judeţe- inclusiv municipiul Bucureşti a avut acest tip de acţiune, astăzi. În ceea ce priveşte targetul nostru… la nivel de angajare dacă un tânăr îşi găseşte loc de muncă, tot e bine, dar cu cât mai mulţi, cu atât mai bine”.
Peste 200 de participanţi
La Târgul de Joburi organizat ieri au fost prezente doar 16 dintre cele 753 de societăţi comerciale invitate, acestea oferind 164 locuri de muncă, pentru cele 218 persoane prezente. Directorul AJOFM Covasn, Kelemen Tibor, a precizat că oferta locurilor de muncă a fost una destul de largă. Astfel, pentru cei cu studii superioare au fost oferite locuri de muncă în domeniul vânzărilor, asigurărilor, turismului, în domeniul calităţii şi chiar şi în domeniul construcţiilor de maşini şi echipamente anexe ; pentru persoanele cu studii medii au fost oferite posturi de tehnician în electromecanică, secretar, vânzător, agenţi de securitate ; pentru muncitorii calificaţi, posturi de : frezor, electrician, mecanic, vopsitor, vânzător, stivuitorist, operator de diferite categorii, inclusiv cel din domeniul textil ; pentru muncitori necalificaţi, locuri de muncă în domeniul confecţiilor, asamblarea, montarea pieselor şi posturi de manipulanţi mărfuri.
„Din informaţiile comunicate de către angajatori, s-au selectat pentru o probă de muncă 33 de tineri. Un singur loc de muncă a fost ocupat, pe un post de vânzător” , a menţionat directorul executiv al AJOFM. Acesta a mai spus că foarte mulţi tineri, băieţi, dar şi fete, s-au arătat interesaţi de domeniul militar şi s-au adresat personalului din partea Centrului Militar Judeţean Covasna.
Cursuri de calificare
Potrivit directorului Kelemen Tibor, tinerii şi-au manifestat interesul pentru a-şi completa competenţele lingvistice pentru limba engleză şi germană, dar s-au interesat şi de cursurile de bucătar precum şi în domeniul contabil sau în domeniul turismului.
În ceea ce priveşte cursurile de calificare promovate, directorul AJOFM Covasna a precizat: „La nivelul cursurilor de calificare pe care le-am promovat a fost alături de noi şi Fundaţia LAM, care, printr-un proiect POSDRU a promovat posibilitatea de a se înscrie noi cursanţi. De asemenea, societatea STEPS a continuat să recruteze personal în domeniul asistenţei medicale şi a asistenţei sociale. Am mai avut şi alte firme care s-au ocupat de recrutarea personalului ”.
Ana Alina Costache