Conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna condamnă reacţiile vehemente ale unor lideri politici şi a unor ONG-uri din judeţ care se opun construirii unei fabrici de cherestea la Reci de către concernul austriac Holzindustrie Schweighofer.

Preşedintele CCI Covasna, Edler Andras a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că subiectul trebuie tratat cu „cumpătare”, subliniind că verdictul ar trebui dat doar după o analiză temeinică a impactului pe care această investiţie o va avea asupra mediului înconjurător, sănătăţii populaţiei şi infrastructurii. Edler a mai spus că nu poate trece cu vederea faptul că anumite partide politice „derulează o campanie de manipulare şi dezinformare” împotriva acestei investiţii.

„Până acum am observat o abordare total neprofesionistă. Nu există un studiu de impact pe baza căruia să afirmăm dacă această investiţie este benefică sau nu. Ar fi bine să nu tragem concluzii pripite, să nu ne lansăm în declaraţii până nu aflăm adevărul, pentru că altfel ajungem în situaţia să fim catalogaţi drept o zonă care e împotriva investitorilor (…) Eu spun că ar fi bine ca înainte să facem o vânătoare de vrăjitoare, să facem un studiu de impact”, a spus Edler Andras.

Potrivit acestuia, investitorul austriac a promis că va crea 650 de noi locuri de muncă. De asemenea, Edler a amintit că bugetul localităţii Reci se va dubla odată cu deschiderea noii fabrici, prin perceperea taxelor şi impozitelor pe terenuri şi clădiri. Acesta a mai spus că săptămâna viitoare va avea o întâlnire cu conducerea companiei pentru a vedea în ce fel pot fi armonizate interesele comunităţii locale cu cele ale firmei austriece.

Conducerea Holzindustrie Schweighofer a anunţat în luna martie că anul viitor vrea să deschidă o fabrică de cherestea la Reci, în care va investi 150 de milioane de euro. La scurt timp au apărut primele reacţii din partea unor lideri politici maghiari, iar ulterior şi a unor organizaţii nonguvernamentale care au lansat o petiţie on-line semnată până acum de peste 800 de persoane. Acestea consideră că investitorul austriac va „rade” pădurile din judeţ şi va falimenta micii întreprinzători locali din industria lemnului.

Marţi seară, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania a organizat mitinguri de protest în mai multe localităţi din judeţele Covasna, Harghita, Mureş şi Satu-Mare sub genericul „Apăraţi pădurile din Ţinutul secuiesc”.

Holzindustrie Schweighofer mai are patru fabrici de cherestea în ţara noastră, la Sebeş, Siret, Rădăuţi şi Comăneşti, iar cea mai mare parte din producţie este exportată pe piaţa asiatică, îndeosebi în Japonia.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail