Marţi, în a treia zi de Paşte, locuitorii din Brădet şi Întorsura Buzăului au luat parte, cu mic, cu mare, la cea de a XIX-a ediţie a Festivalului obiceiurilor de primăvară şi folclor  „Sărbătoarea Ouălor roşii de Paşte” ce a avut loc la Căminul Cultural din Brădet.

Timp de patru ore, în jur de 400 de întorsureni au urmărit, cu multă bucurie şi voie bună, spectacolul prezentat de Corul „Tricolorul” al Parohiei Oraşului Întorsura  Buzăului, Corul „Pădurenii” al Căminului Cultural din Barcani şi Corul „Plai Întorsurean” din localitate, de membrii  formaţiei  de dansuri populare „Cununa Carpaţilor” şi ai Tarafului  instrumentist de copii, ambele ale Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, formaţia de dansuri populare a Căminului Cultural din Sita Buzăului, formaţia de dansuri populare „Junii Întorsurii” a Liceului „Mircea Eliade” şi  Ansamblul Folcloric „Plaiurile Mioriţei” al Centrului Judeţean de Cultură şi Arte Buzău.

În zi de sărbătoare, pentru locuitorii din Întorsura Buzăului bucuria a fost cu atât mai mare deoarece l-au avut ca invitat special pe părintele Cristian Pomohaci, binecunoscutul interpret  de muzică populară şi religioasă, născut în Rebrişoara, judeţul Bistriţa Năsăud, în satul lui Liviu Rebreanu şi al lui George Coşbuc. Pe lângă îndrăgitele sale cântece la care  a fost acompaniat de orchestra condusă de Nicolae Călitu, din localitate, în faţa publicului întorsurean părintele a spus şi rugăciuni care au smuls lacrimi din ochii celor prezenţi.

„La această întâlnire de suflet cu sătenii a fost prezentat un spectacol de calitate. Invitatul special, părintele Cristian Pomohaci, a declarat că de mult timp nu a mai întâlnit un aşa public cald şi primitor, ca cel de la noi, de la Brădet şi Întorsura Buzăului”  ne-a spus directorul Căminului Cultural din Brădet, Costică Oltean.

Concurs de încondeiat ouă

În acest an, un număr de 14 concurente cu vârsta cuprinsă între 14 şi 56 de ani au luat parte la concursul de încondeiat ouă organizat în cadrul  Festivalului obiceiurilor de primăvară şi folclor „Sărbătoarea Ouălor roşii de Paşte”.  După ce şi-au dat toată silinţa ca din mâinile lor să iasă adevărate opere de artă,  şi în acest an cele mai pricepute şi talentate  concurente s-au dovedit a fi Roşca Anişoara din Întorsura Buzăului şi Vasilica Despa din Sita Buzăului,  care au ocupat locul I, acestea fiind urmare de Elena Olaru care a obţinul locul II şi Garofina Neagovici, clasată pe locul III.

„Sunt foarte mulţumit şi trebuie să remarc faptul că la niciuna din ediţiile anterioare nu am văzut nişte ouă atât de frumos încondeiate, ca cele din acest an. Concurentele au venit cu modele noi iar ceea ce a ieşit din mâinile lor ne-a încântat privirea şi sufletul, în această frumoasă  zi de sărbătoare” ne-a mărturisit Costică Oltean.  Acesta a  adăugat: „În calitate de iniţiator al acestui Festival nu m-am gândit că o să capete o asemenea amploare şi o dăinuie, şi iată că la anul vom organiza  a XX-a ediţie”.

Festivalul obiceiurilor de primăvară şi folclor „Sărbătoarea Ouălor roşii de Paşte” a fost organizat de Primăria Întorsura Buzăului, Centrul de Cultură Covasna,  Asociaţia „Cununa Carpaţilor”, Casa de Cultură Întorsura Buzăului şi de Căminul Cultural din Brădet.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail