„Rază de soare VERDE / GREEN Sunshine / ZÖLD Napsugár)” este denumirea sub care se desfăşoară la  Grădinița „Napsugár – Rază de soare” din municipiul Sf. Gheorghe, județul Covasna  un  proiect educațional menit să conștientizeze și sensibilizeze oamenii, cu privire la problemele mediului înconjurător, ba mai mult de a forma o mentalitate sănătoasă cu privire la calitatea vieții şi a mediului în care trăim.

În cadrul acestui proiect ce se desfășoară în perioada  martie – iunie 2013, cu finanţarea companiei MOL România şi a Fundaţiei pentru Parteneriat (ce organizează în fiecare an, începând din 2006, programe de implicare a copiilor și tinerilor în amenajarea spațiilor verzi), Asociația Pro Pignoris având ca parteneri Grădinița „Napsugár” și Asociația Tinerilor Maghiari din Covasna au întocmit proiectul de finanţare al proiectului din cadrul programului „Spaţii Verzi”. Succesul Asociaţiei Pro Pignoris este cu atât mai notabil cu cât, la nivelul municipiului, este singurul proiect aprobat din cele 27 de proiecte cu finanțare aprobată la nivel național.

În realizarea calendarului de activităţi, colectivul de educatoare care s-au ocupat de redactarea acestuia au ţinut seama atât de nevoile de dezvoltare ale copiilor, de nivelul lor de vârstă, implicarea părinţilor şi a voluntarilor organizaţiilor partenere.

În acest proiect, sub coordonarea directoarei Bálint Éva-Ildikó, cu participarea educatoarelor și al copiilor preșcolari, la nivelul grădiniței s-au desfășurat şi  se vor desfăşura diverse activități.  Astfel, în luna martie au avut loc două activităţi: „Oraşul meu se sufocă”- vizită la Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna; „Copiii, prietenii naturii”- activităţi de colectare selectivă a deşeurilor.

În luna aprilie, alte două activităţi importante au implicat toţi cei 250 de copii ai grădiniţei, dar şi părinţi şi personalul didactic şi nedidactic al grădiniţei: „Eco – inventatorii” – confecţionarea unor jucării, tablouri, măşti, compoziţii, machete, ecusoane, costume din materiale recliclabile valorificate într-o expoziţie la nivelul grădiniţei; „Ziua Pământului” – plantarea de puieţi şi arbuşti decorativi în curtea grădiniţei.

În data de 30 aprilie a.c. s-a organizat lansarea oficială a proiectului printr-o expoziție deschisă, eveniment ce s-a bucurat de participarea asociaţiei Pro Pignoris, a partenerilor Grădinița „Napsugár” și Asociația Tinerilor Maghiari din Covasna, a reprezentanțiilor Consiliului Local, Inspectoratului Şcolar Judeţean și părinților copiilor implicați în proiect.

Luna mai vine cu alte activităţi la fel de interesante precum: „Creştem împreună”- plantare de arbuşti şi flori, precum şi reabilitarea spaţiului de joacă în curtea grădiniţei; „Grădiniţa verde” – concurs de desene cu tematică ecologică.

Proiectul se va încheia cu un „Festival Ecologic”, în luna iunie, cu o expoziţie de desene, program de poveşti, poezii, mesaje ecologice, precum şi inaugurarea spaţiului de joacă al grădiniţei.

Educația ecologică și formarea  în spiritul protejării naturii reprezintă scopurile acestui proiect, cu atât mai mult cu cât e bine ca și copiii să știe că trebuie să protejeze natura din care suntem parte integrantă,  pentru că tot restul vieții noastre depinde de asta.

Bálint Éva Ildikó, coordonator de proiect

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail