Mai multe ONG-urile de protecţia mediului şi conservarea biodiversităţii din România, printre care se numără şi Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „ALUTUS” Covasna, îi încurajează pe români să sărbătorească mini-vacanţa de 1 Mai şi Paşti fără să lase urme de mizerie în natură.
An de an, cu ocazia acestor evenimente, sute de mii de români ies în natură pentru a sărbători la grătar sau la picnic. ONG-urile de mediu fac apel la fiecare român ca aceste ieşiri să fie însoţite de obiceiul de a strânge gunoaiele în saci şi a le transporta până la containere special amenajate pentru colectare deşeuri. De asemenea, este important ca locurile pentru campare şi realizarea de grătare să fie alese astfel conform prevederilor legale: locuri special amenajate pentru grătar / campare, la 100 metri distanţă de pădure, în cantoanele forestiere, în cabanele forestiere sau, desigur, în locuinţele private.
„ONG-urile doresc să mulţumească românilor pentru că vor păstra natura curată şi vor aprinde focuri numai în locurile permise prin lege. Astfel vom avea sărbători liniştite şi ecologice” se arată într-un comunicat de presă transmis către redacţia noastră de preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „ALUTUS”, Cătălin Lazăr.
Conform prevederilor legale, pentru abandonul gunoiului în locuri necorespunzătoare amenda este între 3.000 şi 6.000 lei (conform Legii nr. 265 / 2006 privind protecţia mediului, cu modificări şi completări ulterioare) iar pentru aprinderea focului în alte locuri decât cele amenajate special amenda este între 2.000 şi 5.000 lei (conform Legii nr. 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic).