În semn de recunoaştere a meritelor veteranilor de război pe câmpurile de luptă pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României, s-a instituit – prin Legea nr.303/2007 – Ziua Veteranilor de Război, care este organizată anual pe 29 aprilie.

Alegerea acestei zile este legată de un moment semnificativ: la 29 aprilie 1902, când se împlinea un sfert de veac de la decretarea, la 29 aprilie 1877, a mobilizării pentru războiul care avea să ducă la cucerirea independenţei de Stat a României, Regele  Carol I a instituit, prin Înalt Decret, titlul de veteran de război. Deşi venit cu întârziere, acest Decret Regal încerca să repare o nedreptate, recunoscând jertfa de sânge a celor care au luptat pe câmpurile de bătaie ale Griviţei, Plevnei şi Smârdanului: “pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se vor pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulant pentru generaţiile viitoare. Veteranii sunt scutiţi de unele taxe şi impozite, de servicii de strajă etc.”

La 4 iunie 1945 s-a semnat Decretul – Lege nr. 440 pentru acordarea calităţii de veteran din războiul din 1913, precum şi din cele două războaie mondiale. Veteranii de război beneficiau de scutiri de impozite pe pensiile de orice fel, de şase călătorii gratuite pe Căile Ferate şi Navale, precum şi de alte drepturi şi facilităţi. Condiţiile istorice prin care a trecut România au făcut ca aceste drepturi să fie ignorate sau anulate în anii care au urmat. Îndeosebi militarii care au luptat în Est, împotriva Uniunii Sovietice, au avut de suferit. Renumiţi comandanţi de Divizii, de Corpuri de Armată, de Armate, unii veterani ai Primului Război Mondial, care fuseseră distinşi cu ordine şi medalii româneşti şi străine, inclusiv cu Ordinul “Mihai Viteazu”, cel mai înalt ordin militar de război românesc, au fost condamnaţi la ani grei de închisoare sau au fost supuşi la privaţiuni şi interdicţii de tot felul.

S-au implinit 68 de ani de la încheierea ultimului război mondial. Astăzi veteranii de război au vârsta de cel putin 88 de ani. Din ce în ce mai împovăraţi de ani şi tot mai puţini de la o zi la alta, veteranii de război menţin vie printre noi istoria unor timpuri de crâncene încleştări. Prin ei, acele timpuri, când glorioase, când marcate de suferinţe individuale şi tragedii naţionale, ne privesc peste decenii.

Cu această ocazie, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război – filiala Covasna şi Asociaţia Judeţeană „Cultul Eroilor” – Covasna, le transmite tuturor veteranilor de război, văduvelor de veterani de război multă sănătate, fericire personală şi familială.

LA MULŢI ANI!

Preşedintele A.N.V.R. Covasna

Col. Ioachim GRIGORESCU

Vicepreşedintele A.N.V.R. Covasna

Mr. Robert-Tiberiu RUSZNAK

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail