Senatorul UDMR Covasna, Klarik Laszlo a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că investiţia preconizată de grupul austriac Holzindustrie Schweighofer, care vrea să construiască o fabrică de cherestea în localitatea Reci, trebuie evaluată din prisma intereselor pe termen lung ale comunităţii locale.
Klarik Laszlo a susţinut joi o conferinţă de presă împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, în cadrul căreia a prezentat o scurtă analiză privind impactul pe care investiţia o va avea asupra mediului social, economic şi natural al zonei, subliniind, printre altele, că „gigantul” austriac ar putea pune ‘în pericol’ afacerile micilor întreprinzători locali din industria prelucrării lemnului.
Potrivit acestuia, de pe urma taxelor şi impozitelor pe terenul şi clădirea viitoarei fabrici de cherestea Consiliul local al comunei Reci ar putea câştiga între 400.000 şi un milion de euro pe an, s-ar crea circa 650 de locuri de muncă, potrivit investitorului şi ar creşte PIB-ul judeţului, în schimb s-ar exploata o mare cantitate de buşteni, iar transportul ar putea distruge drumurile din zonă. Datele preliminare arată că firma Holzindustrie Schweighofer vrea să exploateze anual 800.000 de metri cubi de masă lemnoasă care va pleca în cea mai mare parte la export, iar acest lucru ar însemna ca în fiecare oră pe poarta fabricii să intre şi să iasă patru camioane, spune Klarik Laszlo.
Acesta a amintit că în judeţul Covasna sunt 1888 de întreprinzători care lucrează la prelucrarea primară a lemnului, ca intermediari de materie primă ori în industria mobilei şi care nu vor putea face faţă concurenţei investitorului austriac.
Senatorul UDMR a mai spus că Holzindustrie Schweighofer nu a venit cu un plan de afaceri şi nici nu a prezentat tehnologia pe care doreşte să o utilizeze în fabrica de la Reci, prin urmare nu se poate evalua efectul asupra sănătăţii localnicilor şi a mediului înconjurător. Klarik a concluzionat că autorităţile nu se pot opune acestei investiţii dacă este respectată procedura de avizare reglementată prin lege, dar moral este să se ţină cont şi de interesele pe termen lung ale comunităţii locale.
„Nu tot ce e legal este şi moral (…) Noi nu respingem investiţiile, dar trebuie şi avem obligaţia să le armonizăm cu interesele comunităţii şi să le apărăm. E firesc să punem întrebări în cazul acestei investiţii şi să nu ne pripim pentru ca apoi să regretăm, mai bine dăm dovadă de cumpătare (…) Aparent investiţia aduce multe beneficii, dar pe de altă parte s-ar putea să pierdem pe termen lung. Orice investiţie e binevenită, dar le preferăm pe cele care aduc răspunsuri, rezolvare la problemele comunităţii şi nu pe cele care creează probleme. Nu alungăm investitorii, doar dăm dovadă de cumpătare”, a spus Klarik Laszlo.
În schimb, colegul său de partid, senatorul Olosz Gergely susţine investiţia Holzindustrie Schweighofer de la Reci, fiind unul dintre cei care i-au determinat pe austrieci să se orienteze spre judeţul Covasna.
Şi PSD Covasna susţine investiţia. Preşedintele organizaţiei, deputatul Horia Grama a declarat, joi, pentru AGERPRES, că temerile sunt nejustificate şi că avantajele sunt mai mari decât dezavantajele. Acesta a arătat investiţia de 150 de milioane de euro şi cele 650 de noi locuri de muncă nu sunt de neglijat într-un judeţ cum este Covasna, situat printre ultimele din ţară în ce priveşte nivelul de trai.
„Când avem o asemenea ocazie nu putem să ne tăiem craca de sub picioare”, a conchis Horia Grama.
Printre opozanţi se numără atât Partidul Civic Maghiar (PCM), cât şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania.
Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că fabrica va avea un impact negativ asupra Rezervaţiei naturale „Mestecănişul” de la Reci, dar şi asupra pădurilor şi turismului. Acesta s-a arătat sceptic în ce priveşte crearea celor 650 de locuri de muncă promise şi a mai spus că în calitate de consilier judeţean se va opune deschis acestei investiţii pentru că nu este în avantajul comunităţii locale.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES