La 55 de ani de activitate, care de fapt sunt 57, incontestabilul maestru al naiului Gheorghe Zamfir are parte, în aceste zile, de un eveniment la care a tînjit o viaţă întreagă (aşa cum ne mărturisea la prima sa vizită în Sfântu Gheorghe) prin care i se aduce un omagiu, în România, pentru întreaga sa activitate de peste jumătate de secol: „Festivalul Naiului Gheorghe Zamfir”.
După concertul de debut al Festivalului ce a avut loc duminică, la Biserica romano-catolică Sf. Petru şi Pavel din Braşov, unde, aşa cum ne spunea prietenul său de-o viaţă, domnul Miltiade Nenoiu, „i-am admirat forţa, tinereţea şi capacitatea de a se dărui, într-un frig absolut pe care, din ce în ce l-a învins, aşa încât, la sfârşit, a terminat transpirat şi cu cămaşa udă”, Gheorghe Zamfir va fi alături de noi, covăsnenii, începând de ieri şi până joi, oferindu-ne privilegiul să ne bucurăm de multitudinea de evenimente culturale pe care, cu mare drag, Domnia sa ni le-a pregătit.
Expoziţia „ZAMFIR – 55 de ani în slujba naiului”
La Galeriile din Grajd ale Centrului de Cultură Arcuş a avut loc, ieri după amiază, vernisajul Expoziţiei „ZAMFIR-55 de ani în slujba naiului”. Zeci de discuri de aur şi de platină, premii şi distincţii ce i-au fost conferite pe tot globul, picturi realizate de maestru dar şi naiuri celebre pot fi văzute, începând de astăzi şi până duminică, la Arcuş. „Mulţumim Maestrului Zamfir că ne-a pus la dispoziţie acest material. Noi am luat din casa dânsului doar atâtea exemplare câte încap în această galerie; dacă trebuia să luăm totul, căram o săptămână şi puteam să organizăm alte 10 astfel de expoziţii” a mărturisit, în discursul său, directorul Centrului de Cultură Arcuş, Kopacz Attila.
Cuvinte despre OMUL Gheorghe Zamfir
Mereu alături de Maestrul Gheorghe Zamfir, prietenul său de-o viaţă, domnul Miltiade Nenoiu, preşedintele Uniunii Muzicienilor Interpreţi din România ne-a spus, printre altele: „Eu socotesc că se întâmplă o minune că avem deodată, la un loc, atâtea mărturii ale muncii, ale rezultatelor excepţionale ale Maestrului Zamfir. Însă, cu prilejul acestei întâmplări absolut minunate mi-am propus să vorbesc despre OMUL GHEORGHE ZAMFIR – nu despre naist, nu despre pictor, nu despre compozitor, nu despre scriitor, nu despre globtroterul artei româneşti dusă pe toate continentele. Vreau să vorbesc despre OMUL Zamfir pentru că suntem colegi de o viaţă, cred că au trecut mai mult de 60 de ani peste noi. Poate cea mai mare performanţă a acestui OM este că a rămas şi curat, şi tânăr (…) e un om absolut minunat, de o generozitate cum rar s-a pomenit, atât de curat încât nu şi-a imaginat că oamenii pot fura din mărinimia sa. Dânsul le dădea, de bună voie, har şi milă. Pentru că ce înseamnă muzica, în ultimă instanţă: poate să fie alinare, poate să fie îmbărbătare, poate să fie emoţie, poate să fie inspiraţie, poate să fie binecuvântare. (…) Şi iată, aici, este ceea ce am putut să facem noi, cu puterile noastre – directorul Attila, Emil Pantelimon, împreună cu mine – pentru acest mare, nemăsurat de mare OM. Să ne trăiască, să ne bucurăm de el, să-l respectăm, să-l vorbim de bine! Sunt foarte onorat că am posibilitatea să-mi exprim aceste gânduri, dar chiar că îl iubesc pe Gheorghe Zamfir!
„Vreau să spun cu mândrie că Sfântu Gheorghe este proprietatea mea!”
Aşteptat cu mare bucurie şi cu emoţia revederii de oameni din Sfântu Gheorghe dar şi de personalităţi sosite din Tg Mureş, Craiova, Timişoara şi Bucureşti, Maestrul Gheorghe Zamfir a împărtăşit cu cei prezenţi bucuria acestei unice realizări, „Festivalul Naiului Gheorghe Zamfir”.
„Este pentru prima oară când se realizează un festival care îmi poartă numele. Un Festival Internaţional de nai trebuia să se întâmple încă de acum 20-23 de când am venit din exil, şi nu s-a întâmplat. Dar, mai bine mai târziu decât niciodată! Şi, tocmai aici la Sfântu Gheorghe, la Arcuş, în judeţul Covasna, covăsnenii şi-au deschis inimile şi mi-au permis să facem această manifestare culturală. E prima dată când pe teritoriul românesc mi se atribuie un spaţiu şi un colectiv de oameni însemnaţi care au pus mână lângă mână, inimă lângă inimă, şi au realizat, în acest cadru restrâns, această expoziţie. De doi ani de zile vreau să spun cu mândrie că Sfântu Gheorghe este proprietare mea. (…) Mulţumesc Centrului European de Cultură condus de acest magnific personaj pe nume Attila, care este un om de o mare generozitate şi cu un suflet cât parcul de aici, mulţumesc din suflet şi Consiliului Judeţean dar şi Primăriei Sfântu Gheorghe pentru că mi-au dat posibilitatea să fim aici, şi să realizăm ceea ce realizăm aici” a spus, cu emoţie în glas, Maestrul Gheorghe Zamfir.
Vă iubim MAESTRE, şi vă urăm din suflet: „La mulţi ani” !
Maria Graur