Sub sloganul ”Fiecare copil are nevoie de un profesor. Profesori bine pregătiţi pentru toţi copiii.”,  în anul 2013  Campania Globală pentru Educaţie are ca temă de interes cadrele didactice. Punctul de vârf al ediţiei din acest an este Săptămâna Globală de Acţiune, ce are loc în perioada 22 – 28 aprilie a.c., şi va reuni participanţi din mii de şcoli, din aproximativ 100 de ţări ale lumii.

„Every child needs a teacher: Closing the trained teachers’ gap”, aşa se numeşte raportul comun care a fost publicat de Global Campaign for Education și Educational International, fiind  lansat în septembrie 2012, datele folosite fiind cele mai recente date ale Institutului pentru Statistică al UNESCO. În România, Campania Globală pentru Educație este susținută și promovată de o coaliție formată din: Organizaţia Salvaţi Copiii, Ministerul Educaţiei Naționale, Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională, World Vision România, Roma Education Fund România, Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii „Romani Criss”, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională „Step by Step”, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi, Centrul Educaţia 2000+, Asociaţia OvidiuRo şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Fiecare copil din lume are dreptul la o educaţie de calitate, dar nici un copil nu se poate bucura de acest drept în absenţa unor cadre didactice calificate. Și totuşi, deşi în lume se înregistrează progrese către aducerea la şcoală a fiecărui copil, continuă să persiste o lipsă majoră de cadre didactice profesioniste, bine pregătite şi corespunzător susţinute. Acest fenomen reprezintă o barieră în respectarea dreptului la educaţie, nu numai pentru 132 de milioane de copii din întreaga lume care nu merg la şcoală – dintre care 61 de milioane ar trebui să frecventeze învăţământul primar şi 71 de milioane învăţământul gimnazial – dar şi pentru multele milioane de copii care merg la şcoală, dar sunt înghesuiţi în clase aglomerate, având alături profesori nepregătiţi, prost plătiţi şi supra-încărcaţi.

,,Ca în fiecare an, încurajăm participanţii să opteze pentru activităţile pe care le consideră de interes, aceştia având şi libertatea de a elabora şi implementa alte activităţi relevante, pe lângă cele sugerate de noi. Sprijinul unităților de învățământ pentru Campanie este oricând bine-venit, dar Săptămâna Globală de Acțiune (22 – 28 aprilie) reprezintă momentul esențial când implicarea unităților de învățământ este necesară. Această săptămână ne permite să atragem atenția la nivel internațional, în cadrul unui demers bine coordonat și de mare amploare, asupra obiectivelor pe care le promovăm. De aceea, încurajăm școlile participante să invite oamenii politici la activitățile organizate pe durata Săptămânii Globale de Acțiune.

Participarea acestora poate avea loc în următoarele moduri:

– Oamenii politici pot fi invitați să se adreseze elevilor, să le prezinte acestora ce își propun să facă, ei sau autoritatea din care fac parte, pentru a soluționa problemele cu care se confruntă cadrele didactice la nivel local, județean sau național (sau cum pot contribui la soluționarea crizei globale de cadre didactice calificate). De asemenea, oamenii politici pot vorbi elevilor despre rolul pe care l-au jucat pentru ei cadrele didactice.

– Factorii de decizie pot participa la lecția ”Fiecare copil are nevoie de un profesor”având posibilitatea de a afla mai multe, alături de elevi, despre importanța rolului cadrelor didactice în viața copiilor. În cuprinsul acestui pachet de resurse veți putea găsi planul de lecție care să vă ajute la organizarea acestei lecții.”

Acesta este mesajul transmis de coordonatorul naţional al acestui program, doamna Roxana Paraschiv, presedinta Organizaţiei ,,Salvaţi Copiii”şi în această idee acţionăm şi noi, cadrele didactice şi copiii de la Grădiniţa de Copii ,,Csipike”  cu Program Prelungit. Am pregătit în detaliu, pentru această minunată săptămână globală de educaţie, activităţi care să reliefeze rolul educatoarei în societatea noastră, Aşadar,am planificat  acţiuni diverse cu  teme  care să sublinieze beneficiile educaţiei şi impactul cadrelor didactice asupra dezvoltării copiilor,etc. Pe lângă toate aceste activităţi, avem marea onoare de a-l avea printre noi pe maestrul emerit  Gheorghe Zamfir, însoţit de preşedintele UNIMIR, domnul Miltiade Nenoiu, precum şi de alte personalităţi naţionale şi locale. Evident, acţiunea cu titlul ,,Maestrul Gheorghe Zamfir- profesor  pentru o zi!” aduce în prim plan şi calitatea de dascăl a marelui naist, pe care noi vrem s-o evidenţiem ca având un impact pozitiv puternic în Campania Globală de Educaţie,dumnealui, supranumit şi ,,regale naiului”, dorind să povestească celor mici  din scrierile sale  adresate copiilor, să ne cânte-şi să ne încânte cu operele sale nemuritoare.  Apoi vom desfăşura câte o lecţie ce are un plan internaţional unic, cu denumirea ,,Fiecare copil are nevoie de un profesor”, la care am invitat personalităţi politice locale cu scopul de a aduce în atenţia acestora că educația de înaltă calitate necesită o recrutare corespunzătoare de profesori care să fie formați, sprijiniți, plătiți și coordonați ca adevărați profesioniști. Un corp profesoral motivat și bine calificat stă la baza unei educații de calitate; cu toate acestea, profesorii sunt tratați mult prea des ca funcționari inferiori, de la care se așteaptă să țină orele de curs și să dea testări pe baza unor șabloane, fiind premiați sau sancționați pe baza rezultatelor acestor testări.  Şi , în sfârşit, la final  de  campanie,sub egida : ,,Un mesaj al grădiniţei ,,Csipike” zboară peste hotare”, prin întâlnirea pe care o vom avea  cu personalităţi din afara ţării ,vom transmite mesajul nostru astfel încât lideri din întreaga lume să ia măsurile necesare pentru adoptarea de standard, planuri şi măsuri financiare care să garanteze că toţi copiii au parte  de profesori bine pregătiţi şi bine sprijiniţi- şi de şansa de a beneficia de dreptul la educaţie.

Ca parte a acestor eforturi vom organiza Săptămâna Globală de Acţiune,între 22.04. -26.04.a.c.,pe durata căreia  avem nevoie ca toţi oamenii să se implice,atrăgând atenţia asupra importanţei  rolului cadrelor didactice.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail