În cadrul celei de a patra etape a Campaniei de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, săptămâna trecută, la Ozun, a avut loc un seminar pentru formare de formatori – educație ecologică, dedicat reducerii poluarii resurselor de apă din comună.
Potrivit organizatorilor, comuna Ozun este una dintre cele 87 de localităţi din România incluse în acest proiect, în care au loc întâlniri ale experţilor de mediu cu grupuri de promotori (profesori, învățători, medici, preoți) care să sensibilizeze opinia publică şi tânăra generaţie cu privire la problemele de sănătate din mediul rural, generate de poluarea apelor, din surse agricole şi menajere.
Într-un comunicat transmis către redacţia nostră se menţionează că selecția grupului de promotori a avut la baza ideea că, prin prisma profesiei practicate, participanţii la seminar îşi pot aduce contribuţia la instruirea copiilor și a întregii comunități locale, cu experiența personală, pentru inducerea de schimbări comportamentale și crearea unei atitudini pozitive în relația lor cu mediul înconjurător.
Primarul Ozunului, dr. Raduly Istvan, a declarat că din partea primăriei au fost transmise 23 de invitaţii către viitorii promotori, la întâlnire participând preoţi, învăţători, profesori şi medici din comună.
Edilul a menţionat, totodată, că în cadrul acestui proiect al Ministerului Mediului, în localitatea Ozun se va construi, în acest an, o platformă de deşeuri animaliere. „Noi ieşim cu un câştig foarte mare deoarece, în afara acestei platforme comuna va primi şi un tractor, o remorcă de împrăştiat resturile menajere animaliere dar şi un birou complet utilat. Valoarea acestei lucrări este de cca un million de euro, aportul propriu al comunei Ozun fiind de 10%” a spus dr. Raduly Istvan.
În judeţul Covasna, în Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este cuprinsă şi comuna Cernat.
Date despre Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”
Cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântâni. În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântână este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodăriile oamenilor.
În România peste 1.900 de localităţi sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi. Nitraţii scad rezistenţa generală a organismului, iar consumul de apă poluată cu această substanţă poate duce chiar la decesul sugarilor şi copiilor. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină.
Drept urmare, campania de promovare a proiectului urmăreşte conştientizarea oamenilor la riscul poluării cu nitraţi şi, totodată, responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale.
În cadrul acestui proiect se realizează activităţi de colectare, depozitare şi gestionare a gunoiului de grajd prin: construcţia unor platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd; dotarea gospodăriilor cu platforme individuale de depozitare a gunoiului de grajd; dotarea comunităţilor locale cu echipamente pentru colectarea, compostarea şi împrăştierea ca fertilizant organic a gunoiului de grajd.
Potrivit organizatorilor, scopul campaniei este acela de a induce schimbări comportamentale la nivel de individ şi grup pentru un control al poluării cu nutrienţi, dar mai ales pentru identificarea de soluţii viabile pentru protejarea, în viitor, a poluării apelor cu nitraţi şi nitriţi. Pe termen lung, obiectivul acestei campanii este îmbunătăţirea calităţii vieţii prin practicarea agriculturii ecologice, împădurirea terenurilor improprii agriculturii şi crearea de perdele forestiere de protecţie.
Beneficiul major al implementării acestui proiect în reprezintă eliminare riscului îmbolnăvirii cauzate de consumul de apă contaminată, şi, totodată promovarea utilizării eficiente a gunoiului de grajd care, în acest mod, nu va mai fi un factor poluant.
Maria Graur