Eleve din clasa a IV-a de la Şcoala Ady Endre şi d-na Maria Bularca

A V-a ediţie a Şezătorii „La încondeiatul ouălor” organizată sâmbătă, la Cercul Militar,  de Fundaţia „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe reprezentată de doamnele Stela Buda, Maria Panaiotu şi Maria Bularca, a adunat laolaltă zeci de copii de la mai multe şcoli din oraş.

Au participat preşcolarii de la Grădiniţa Csipike însoţiţi de educatoarele Săndica Borchină şi Larisa Gabor, elevi ai clasei a IV-a de la Şcoala Generală „Ady Endre” împreună cu doamna  învăţătoare Maria Bularca şi de la  Şcoala „Varodi Jozsef” coordonaţi de dascălii  Oana Cristina Sprâncenatu şi Gabriela Leonte, dar şi elevi mai mari de Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” şi Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” însoţiţi  de profesor dr. Romeo Negrea. Înainte de a trece la treabă, copiii, alături de părinţi şi de bunici, au urmărit un scurt program artistic cu poezii, cântece şi dansuri tradiţionale care au înveselit atmosfera,  prezentat de elevii clasei a IV-a de la Scoala „Ady Endre”, îndrumaţi de doamna Maria Bularca.

Poezii, cântece şi dansuri tradiţionale

Pregătiţi cu cele necesare – ouă, culori, creioane cerate, hârtie creponată de diferite culori – şi îndrumaţi de cadrele didactice, de doamnele de la Fundaţie precum şi de cele două reprezentante ale Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Laura Dănilă şi Eugenia Filip, toţi participanţii, de la cei mai mici „grădinari” care încă nu au împlinit patru  ani, până la elevii de liceu, si-au dat silinţa să înveţe tehnicini noi de încondeiat ouă. Bucuria şi veselia se puteau citi pe feţele tuturor copiilor care au reuşit să realizeze, într-o dimineaţă frumoasă de primăvară, ouă frumos colorate şi ornate cu diverse modele şi culori.

Elevi de la Şcoala Varodi Jozsef

„A fost o zi foarte frumosă în care am învăţat să încondeiem ouă de Paști cu acuarele, cu soluţii, cu creioane cerate. Am învăţat să facem multe modele, şi-o să o ajut şi pe mama de Paști, la vopsitul ouălor” mi-a spus Maria Cristina, elevă în clasa a IV-a la Şcoala Generală „Ady Endre”. La fel ca ea, şi cele trei colege alături de care a muncit, cot la cot, au fost mulţumite şi mândre de „operele de artă” pe care au reuşit să le facă. Pe tot parcursul Şezătorii, învăţătoarea Maria Bularca a stat alăturii de „puii” săi pe care i-a îndrumat în taianele încondeiatului ouălor. În dubla sa calitate şi de reprezentantă a Fundaţiei „Mihai Viteazul”, doamna Maria Bularca ne-a spus: „Sunt bucuroasă că reuşim să realizăm a V-a ediţie a Sezătorii „La încondeiatul ouălor”, activitate care  a crescut odată cu aceşti copii,  căci ei au participat de la început. Mă bucur că au reuşit să înveţe tehnici de încondeiere care sunt sigură că le vor fi utile pentru toată viaţa”.

Învăţăm să încondeiem…

Neobosita doamnă Stela Buda, vicepreşedinta Fundaţiei „ Mihai Viteazul” ne-a împărtşit mulţumirea faţă de reuşita acestei activităţi prin care tradiţiile legate de Sfânta Sărbătoare a Paştelui sunt „lăsate moştenire” tinerelor  vlăstare.  „A fost o reuşită! Au venit mulţi copii – sunt pui de la grădiniţă până la elevi de liceu – însoţiţi de cadre didactice, de părinţi şi chiar de bunici. Tehnicile învăţate de aceştia le vor pinde bine. Doamnele de Muzeu i-au învăţat pe cei mici tehnici de  încondeiere a ouălor,  în tradiţia românească.  Şi eu le-am atătat modele moderne,  cu melanj de culori” ne-a spus doamna Stela Buda.

Cu acest prilej, prof. Romeo Negrea, cu susţinerea Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe, a organizat şi o expoziţie de carte veche religioasă şi icoane (sec. XVIII-XIX).

La finalul şezătorii, participanţii au primit diplome de participare, dulciuri şi răcoritoare.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail