20 – 27 aprilie 2013 

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV), celebrată în toate ţările Regiunii Euro-OMS începând cu 2006, reprezintă o inițiativă  coordonată de către OMS-Europa. Organizațiile partenere, precum Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) sau UNICEF, sprijină SEV la nivel regional și național. SEV are  ca scop ajutorarea  statelor membre în elaborarea planurilor privind extinderea imunizărilor la nivel național prin informare, comunicare și susținerea programelor de vaccinare.

Desfăşurată sub sloganul generic “Să prevenim, să protejăm, să imunizăm” , şi având ca temă   eliminarea rujeolei și rubeolei în Regiunea Euro-OMS,  prin acţiunile  cuprinse în cadrul  SEV 2013 se urmăreşte   stimularea creșterii acoperirii vaccinale, vizând cu precădere populațiile vulnerabile sau greu accesibile. 

Vaccinurile sunt instrumente puternice pentru protejarea sănătății

În concert cu eradicarea globală a variolei și poliomielitei, imunizările au dus la controlul și eliminarea multor boli infecțioase în Europa: difteria și tetanosul sunt acum sub control, infecțiile cu Haemophilus influenzae tip b (Hib) la copii au fost reduse dramatic, iar incidența infecțiilor cu hepatită B a scăzut semnificativ după introducerea vaccinării universale.

Noi vaccinuri autorizate în UE privesc: virusul papilloma uman (HPV), virusul herpes zoster şi rotavirusul. Un nou vaccin meningococic 4-valent îmbunătățește protecția împotriva meningitei bacteriene.

Un nou vaccin trivalent gripal viu-atenuat administrat nazal va simplifica, în curând, logistica de vaccinare, iar un vaccin trivalent gripal inactivat aplicat intradermic ar putea reduce costurile de vaccinare. 

Sporirea și menținerea acoperirii vaccinale ridicate îşi păstrează actualitatea

Strategiile naționale de sănătate publică trebuie: să abordeze imunizarea ca o rutină obligatorie; să consolideze procedurile de monitorizare a siguranței vaccinului; să pună în acord programele naționale de imunizare cu sistemele de supraveghere și de raportare. 

Învăţămintele epidemiei recente de rujeolă sunt următoarele:

Copii neimunizați din rândul grupurilor defavorizate și al părinţilor sceptici în privința vaccinării sunt adesea puncte de plecare ale focarelor de rujeolă. Majoritatea focarelor de rujeolă din Europa au fost importate de pe  alte continente. Acoperirea vaccinală deficitară a contribuit la menținerea și dezvoltarea focarelor. Menținerea “tonusului” imunizării împotriva rujeolei este necesară, chiar dacă epidemia din iarna 2011 și-a pierdut virulența în 2012.

Obiectivele pe termen mediu în Regiunea Euro-OMS sunt: eliminarea rujeolei endemice; eliminarea rubeolei endemice, cu consecința anihilării sindromului rubeolei congenitale (CRS – Congenital Rubella Syndrome).

Eliminarea rujeolei/rubeolei înseamnă lipsa de transmitere endemică într-o zonă geografică definită (ex. regiune), pentru cel puțin 12 luni în prezența unui sistem de supraveghere valid.

Comitetul Euro-OMS pentru aplicarea rezoluției EUR/RC55/R7 privind consolidarea sistemelor naționale de imunizare în vederea eradicării rujeolei și a rubeolei (inclusiv a CRS), până în 2015, a recunoscut utilitatea folosirii vaccinurilor anti-rujeolă & rubeolă combinate într-o rutină de vaccinare cât mai acoperitoare cu două doze, cu atenție specială pentru populațiile sensibile/defavorizate, incluzând femeile de vârstă fertilă.

Direcţia de Sănătate Publică Covasna

Compartimentul promovarea sănătăţii

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail