Suita de evenimente culturale de excepţie ce vor avea loc în cursul săptămânii viitoare, de „Zilele Sfântu Gheorghe”, pe care le-am făcut cunoscute prin intermediul ziarului nostru, până la această dată, s-a îmbogăţit cu încă două programe artistice speciale: Spectacolul Ansamblului „Dor Bucovinean” din Cernăuţi, Ukraina, şi al Ansamblului „Izvoraşul” al Raionului Cahul, Republica Moldova.
Despre această întâlnire a artiştilor bucovineni şi basarabeni cu publicul din Sfântu Gheorghe ne-a vorbit ieri Mădălin Guruianu, coordonatorul programelor culturale desfăşurate cu ocazia „Zilelor Sfântu Gheorghe”, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat şi domnul Ioan Bălan, unul dintre sponsorii acestor evenimente.
Coordonatorul programelor culturale a ţinut să menţioneze că deplasarea artiştilor moldoveni la Sfântu Gheorghe nu ar fi fost posibilă fără ajutorul doamnei prof. Luminiţa Cornea, preşedinta de onoare a Asociaţiei Ecou, precum şi a domnului Ioan Bălan: „Doamna Luminiţa Cornea a reuşit să continue ceea ce începusem anul trecut, adică să aducă ansamblul „Izvoraşul” al Raionului Cahul, condus de maestrul Ion Pascal, împreună cu zece profesori de la Universitatea Bogdan Petriceicu Haşdeu din Cahul, care vor prezenta, special pentru oamenii din Sfântu Gheorghe, expoziţia „Podoabele Paştelui”, sâmbătă, de la ora 11,00, la Cortul de Tineret. A doua persoană extrem de importantă este domnul Ioan Bălan, cu ajutorul căruia aducem Ansamblul „Dor Bucovinean” din Cernăuţi, Ukraina, condus de domnul Iurie Levcic”.
Susţinător al programelor culturale în lb. română, domnul Ioan Bălan a menţionat că Ansamblul „Dor Bucovinean” din Cernăuţi este format din 27 elevi care au pregătit un program în limba rusă, în limba ucraineană şi în limba română. „Cei din Moldova şi Bucovina sunt nişte păstrători de tradiţii incredibili.(…) E important ca legăturile de spiritualitate, cu ţara mamă, să fie atât de bune şi sigure, ca ei să se simtă ca şi cum ar fi de pe acest tărâm”, a afirmat domnul Bălan.
Spectacolul Ansamblului „Dor Bucovinean” din Cernăuţi va putea fi urmărit duminică, 28 aprilie, de la ora 12,00, pe scena etno din Grădina Artelor, Muzeul Naţional Secuiesc, iar spectacolul Ansamblului Raionului Cahul „Izvoraşul”, format din 35 persoane – dansatori şi cântăreţi profesionişti, va putea fi văzut pe Scena Mare, duminică 28 aprilie, ora 13.00. În plus, cu ajutorul domnului Ioan Bălan şi al partenerilor din judeţ, cele două ansambluri vor avea reprezentaţii şi la Covasna şi la Întorsura Buzăului. Mădălin Guruianu a dorit să mulţumească Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi” şi Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” pentru sprijinul acordat cu cazarea acestor oaspeţi.
„Confesiuni despre artă şi viaţă” cu maestrul Radu Beligan
„Săptămâna Culturală” din acest an debutează duminică, 21 aprilie, la ora 18,00, în Sala Mare a Teatrului unde, în faţa publicului din Sfântu Gheorghe, maestrul Radu Beligan va face „Confesiuni despre artă şi viaţă”. „Va fi una dintre lecţiile de istorie vii pe care le poate primi această ţară de la un om care a debutat în teatrul românesc, în perioada interbelică, şi de la care avem cu toţii de învăţat”, a declarat în legătură cu spectacolul, coordonatorul de programe, Mădălin Guruianu.
Maestrul naiului, Gheorghe Zamfir, la sărbătoarea oraşului
Luni, 22 aprilie, începând cu ora 17.00, la Galeria din Grajd a Centrului de Cultură Arcuş are loc vernisajul unei expoziţii de excepţie. Zeci de discuri de platină, naiuri de diverse dimensiuni, toate aparţinând maestrului Gheorghe Zamfir, vor putea fi admirate în cadrul acestui eveniment. Mădălin Guruianu ne-a spus că toate exponatele au sosit deja la Arcuş. Potrivit acestuia, este vorba despre zeci de discuri de platină obţinute de Gheorghe Zamfir, de-a lungul carierei domniei sale în Statele Unite, Noua Zeelandă, Australia şi în Europa, precum şi de foarte multe naiuri de diverse dimensiuni, la care maestrul a cântat, dar şi de fotografii celebre cu preşedinţi de state. „Sunt multe exponate pe care le recomand tuturor să le vadă”, a declarat Mădălin Guruianu. La dispoziţia publicului va fi pus un autobuz care va pleca la ora 16.30, din faţa Teatrului. Expoziţia este gratuită şi poate fi vizitată pe durata întregii săptămâni.
Mădălin Guruianu a precizat că marţi, 23 aprilie, cu prilejul sărbătoririi Sfântului Gheorghe în calendarul ortodox, la Centrul de Cultură Arcuş va avea loc Concertul Cameral „Gheorghe Zamfir” în cadrul cărua maestrul va cânta şi va încânta publicul împreună cu domnul Adrian Petrescu (prim-oboist al Filarmonicii „George Enescu”) şi Cvartetul Tiberius de la Târgu Mureş. Spectacolul va fi urmat de un dineu pentru invitaţii maestrului Gheorghe Zamfir, „pentru a sărbători aşa cum se cuvine ziua de nume”.
„Game. Set. Match.” – spectacol de teatru la cafeneaua Huhuu
Tot marţi, de la ora 21,00, actorii Attila Veres Nagy de la Studio M. şi Sebastian Marina de la Teatrul „Andrei Mureşanu” aşteaptă publicul la spectacolul de teatru „Game, Set, Match”. „Este un spectacol de la care ai multe de învăţat şi este un teatru de cafenea care s-a făcut foarte, foarte rar în Sfântu Gheorghe”, a declarat coordonatorul de programe, Mădălin Guruianu.
„Nu puteţi voi urî cât putem noi iubi”
Mădălin Guruianu a menţionat că miercuri, 24 aprilie, are loc cea de-a doua reprezentaţie a spectacolului de teatru forum „Nu puteţi voi urî cât putem noi iubi”. Potrivit acestuia, spectacolul este intitulat aşa deoarece este dedicat relaţiilor româno- maghiare, în special eliminării discriminării: „Este un spectacol creat de Nelu Roman, regizor şi actor timişorean, care a lucrat timp de zece zile cu zece tineri din Sfântu Gheorghe, atât din Colegiul Naţional Mihai Viteazul, cât şi din Liceul de Artă Plugor Sandor. Sperăm să placă publicului”, a declarat acesta. Spectacolul va avea loc de la ora 20,00 în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”. Deoarece există un număr limitat de locuri, cei care doresc să fie prezenţi la spectacol trebuie să facă rezervări la numărul de telefon 0753431421. Mădălin Guruianu a mai spus că, în funcţie de cerinţe şi solicitări, spectacolul se va mai juca în acelaşi loc, sau în alte locaţii.
Concert extraordinar „Gheorghe Zamfir”
Finalul „Săptămânii Culturale” este marcat joi, 25 aprilie, prin concertul extraordinar susţinut de maestrul Gheorghe Zamfir, cu taraf, eveniment ce va închide prima ediţie a Festivalului „Gheorghe Zamfir”.
Concerte Voltaj, Smiley, Youvennis, Impera, Akces
În ceea ce priveşte programul Zilelor Sfântu Gheorghe, amintim că vineri, 26 aprilie, pe scena mare din centrul oraşului va avea loc concertul trupei Voltaj. Înainte de a urca pe scenă, Călin Goia şi colegii săi de trupă vor da autografe la Cortul de Tineret, unde, în aceeaşi seară, trupa „Youvennis” din Întorsura Buzăului va susţine un recital.
Distracţia continuă sâmbătă seara când Smiley şi trupa sa aşteaptă publicul la Cortul de Tineret, pentru autografe, şi mai apoi la concertul ce va avea loc pe Scena Mare. „În premieră trebuie să spun că în momentul în care Smiley va veni la cort să dea autografe, va avea ocazia şi el şi toţi cei prezenţi să aibă un prim contact cu trupa Akces, care este în semifinalele competiţiei „Românii au talent” de anul acesta (…) Am avut bucuria să descopăr că unul dintre tinerii din trupa Akces este chiar din Sfântu Gheorghe”, a spus Mădălin Guruianu.
Tot sâmbătă, de la ora 22.00, va avea loc concertul trupei „Impera” din Târgu Mureş. „Seara de sâmbătă credem noi că se va încheia cu unul dintre cele mai bune recitaluri de la Zilele Sfântu Gheorghe, adică cel al formaţiei Popas Band din Bucureşti, condusă de Marius Popa, o formaţie care la ora aceasta este cotată între primele cinci formaţii de coveruri din România”, a mai spus coordonatorul de programe, Mădălin Guruianu.
Bulz tradiţional pentru oaspeţi
Sărbătoarea continuă şi duminică, 28 aprilie, cu alte activităţi interesante. „Duminică, la prânz, avem un bulz tradiţional pe care îl oferim majorităţii invitaţilor pe care îi avem din afara oraşului, şi pe care îl pregătim cu ajutorul membrilor Consiliului Elevilor de la Liceul tehnologic „Constantin Brâncuşi”, cărora le mulţumesc pentru că, de ani de zile, sunt alături de noi cu ocazia acestui eveniment”, a mai spus Mădălin Guruianu.
Ana Alina Costache