„Poziția Copilului”, filmul românesc care a câștigat trofeul „Ursul de Aur” la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în acest an, a fost vizionat de sute de covăsneni, pe parcursul celor trei zile în care a rulat la Sfântu Gheorghe.
Cel care, alături de Asociaţia „Ecou”, a făcut posibilă aducerea peliculei „în centrul ţării”, nimeni altul decât Emil Pantelimon, consilier al Ministrului Culturii, a declarat că nu i-a luat mult timp (într-o discuţie avută pe facebook, într-o noapte de dumincă) până să îl convingă pe regizorul Călin Peter Netzer ca să cuprindă şi oraşul Sfântu Gheorghe în cadrul reprezentaţiilor de gală a filmului „Poziţia Copilului”. Acesta le-a spus celor aproximativ 500 de spectatori prezenţi vineri seara în sala Teatrului, că în lunile următoare vor avea posibilitatea să urmărească alte două noi producţii româneşti, respectiv „Killing Time” în regia lui Florin Piersic jr., a cărui premieră a avut loc la începutul lunii martie a.c şi „Condamnat la viaţă” a regizorului Bogdan Dreyer, în care rolul principal este jucat de nimeni altul decât actorul francez Gérard Depardieu.
Vineri seara, toţi spectatorii prezanţi la reprezentaţia de gală a filmului „Poziţia Copilului” au avut posibilitatea să vadă, „pe viu”, trofeul „Ursul de aur” şi să-şi facă poze cu cel mai important trofeu obţinut de un film românesc, la galele internaţionale.
Impresii
Deoarece nu am avut timp să solicit păreri „la cald”, imediat după film, mi-am sunat ieri o prietenă care a fost la film, şi care are un băieţel superb pe care îl iubeşte enorm. „Cred că nimeni nu putea să-şi spună opinia atunci, imediat, însă de două zile mă tot gândesc la mesajul pe care acest film îl transmite celor cel vor viziona, mesaj care a avut un puternic impact asupra mea, ca mamă a unui singur băiat. Jocul actorilor, dar mai ales al actriţei Luminiţa Ghiorghiu s-a suprapus în totalitate cu viaţa reală. Iar scena în care fiecare mamă (mama lui Barbu, bărbatul ce-a avut ghinionul să ucidă un copil în accidentul de maşină, şi mama copilului decedat, ce provenea dintr-o familie modestă –n.red) îşi plângea şi-şi împărtăşea una alteia drama prin care trecea fiecare, m-a răscolit până în adâncul sufletului, şi m-a făcut să înţeleg, dacă mai era nevoie, cât de nemărginită este dragostea unei mame faţă de copilul sau de copiii săi” mi-a mărturisit prietena mea, Elena.
„Nu mă aşteptam să aibă un impact atât de puternic asupra mea. Poziţia copilului este un film despre familie, despre viaţă, despre relaţii tensionate, dar şi despre traficul de influenţă pe care îl cunoaştem toţi. Este un film în care multe mame care au un singur băiat se vor regăsi măcar parţial. Un film în care şi băieţii ce au crescut fără fraţi şi cu o mamă prea grijulie, se vor regăsi pe alocuri.
Luminiţa Gheorghiu joacă excepţional în rolul mamei care încearcă să îşi protejeze şi controleze copilul, deşi el este deja adult. Relaţia tensionată dintre ei, provocată de Cornelia, mama care îşi sufocă propriul fiu din prea multă dragoste faţă de el, m-au făcut să descopăr traumele psihice ale “copilului” fără personalitate, copil care se răzvrăteşte contra mamei, în încercarea de a se elibera, de a se maturiza, de a-şi lua viaţa în propriile mâini.
Un accident nefericit, provocat de Barbu, fiul cu personalitatea călcată în picioare, soldat cu moartea unui copil, scoate la lumină obişnuinţa oamenilor cu bani de a-şi muşamaliza greşelile, corupţia din sistemul românesc, conflictele dintre membrii familiei, agresivitatea omului care nu mai judecă limpede, fără a lăsa vreo clipă impresia de fals, de forţat. Totul pare real, iar actorii joacă magistral. Am rămas impresionată de felul în care îşi interpretează rolurile Luminiţa Gheorghiu şi Ilinca Goia. Poziţia copilului este mai mult decât un simplu film, este o lecţie de viaţă dansată pe melodia Meravigliosa creatura, a Giannei Nannini, o lecţie pe care orice familie ar trebui să o înveţe” este opinia, postată pe blog, a altei mame care a vizionat acest film.
Cadou pentru TAM
Proiecţia de vineri seara a filmului „Poziția Copilului”, precum şi prezenţa trofeului „Ursul de aur” la Sfântu Gheorghe au constituit un frumos cadou pentru Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe care, în data de 12 aprilie a.c. a sărbătorit 26 de ani de când, pe scena teatrului românesc, s-a jucat primul spectacol denumit „Acțiunea se petrece în zilele noastre”, de Elena și Nicolae Roșu, regizat de primul director al teatrului, Constantin Codrescu.
Pe parcursul a celor 26 de ani, TAM a produs spectacole de mare originalitate și a organizat festivaluri deosebit de importante, iar piesele montate în cadrul instituției au primit recunoaşterea valorii lor, atât pe plan național cât şi internaţional.
„Suntem foarte bucuroși că aseară (vineri- n.red) am putut găzdui evenimentul cinematografic al anului, în sala mare a teatrului, și dorim să le mulțumim tuturor celor care au ales să vizioneze împreună cu noi filmul românesc „Poziția Copilului” care a câștigat trofeul „Ursul de Aur” la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Așadar, am avut două motive foarte bine întemeiate pentru a ne bucura de această zi specială de 12 aprilie: 26 de ani de la prima premieră a TAM-ului și vizionarea celui mai apreciat film românesc din ultima perioadă. Dorim să le mulțumim tuturor celor care ne-au vizitat, ne-au fost alături și au vizionat spectacolele noastre și să le spunem că îi așteptăm în continuare cu mare drag la teatru” a declarat Ana-Maria Butoi, secretar literar la TAM.
Maria Graur