Deputatul UDMR de Covasna, Marko Attila, solicită conducerii Guvernului să facă recurs la sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş, care a anulat hotărârea de înfiinţare a Facultăţii de Medicină şi Farmacie în limba maghiară sau să găsească o altă soluţie pentru ca drepturile minorităţii maghiare să fie respectate.

Marko Attila a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că această sentinţă a pus Guvernul Ponta în dificultate pentru că, pe de o parte, are obligaţia de a respecta şi implementa legea, iar pe de altă parte, USL s-a opus înfiinţării secţiei maghiare a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, introducând şi o moţiune de cenzură pe această temă care a condus la căderea fostului Executiv.

„E un fel de harakiri (…) Legea trebuie respectată, nimeni nu poate îngrădi un drept deja câştigat (…) Soluţia corectă este ca Guvernul să facă recurs, iar dacă nu face, atunci va trebui să găsească o altă soluţie, oricare”, a spus Marko Attila.

Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea liniei maghiare de studii la UMF Târgu Mureş a fost aprobată la sfârşitul lunii martie 2012 de Cabinetul Ungureanu. Aplicarea HG a fost suspendată, în 4 mai 2012, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare formulată de conducerea UMF. Guvernul Ungureanu a declarat recurs la sentinţa de suspendare a HG, însă ulterior Guvernul Ponta a retras acţiunea.

Miercuri Curtea de Apel Târgu Mureş a anulat Hotărârea de Guvern 230/2012, dar decizia pe fond a instanţei poate fi atacată în recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în termen de 15 zile de la comunicarea sa către părţi.

Hotărârea în cauză a fost una dintre temele moţiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail