Hotărârea de Guvern 230/2012 prin care s-a decis înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în limba maghiară în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a fost anulată de Curtea de Apel Târgu Mureş, a cărei hotărâre poate fi atacată cu recurs.
„A fost admisă acţiunea reclamantului UMF Târgu Mureş şi a fost anulată Hotărârea de Guvern numărul 230 din 27 martie 2012. Decizia pe fond este atacabilă cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de 15 zile de la comunicarea sa către părţi”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Târgu Mureş, Anuţa Liliac.
Rectorul UMF Târgu Mureş, prof.univ.dr. Leonard Azamfirei, a declarat miercuri că se aştepta la o astfel de decizie a instanţei, pe care o consideră „normală”.
„Este o decizie normală, care vine din partea justiţiei şi aduce lucrurile unde trebuie să fie şi care confirmă faptul că peste autonomia universitară nimeni, mai ales politicul, nu trebuie să treacă. Aşteptam această decizie, pentru că suspendarea executării, de anul trecut, a fost foarte bine argumentată şi cred că în acest moment lucrurile sunt clare şi bănuiesc că nu va mai fi o astfel de situaţie cu nicio universitate din ţară”, a spus Leonard Azamfirei.
În data de 4 mai 2012, Curtea de Apel Târgu Mureş a suspendat executarea Hotărârii de Guvern nr. 230/2012 referitoare la înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în limba maghiară, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş.
În acel proces, UMF Târgu Mureş şi o serie de persoane fizice au cerut anularea actului administrativ reprezentând HG 230/27 martie 2012, însă instanţa de judecată a suspendat executarea înfiinţării noii facultăţi în cadrul Universităţii, până la pronunţarea pe fond în această cauză.
În ultima zi de guvernare, Guvernul Ungureanu a declarat recurs faţă de sentinţa de suspendare a aplicării HG 230/2012, însă Guvernul Ponta a retras acţiunea.