Bugetul oraşului Întorsura Buzăului, în valoare de 15 milioane lei, a fost aprobat joia trecută, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local.
Potrivit primarului oraşului Întorsura Buzăului, domnul Leca Băncilă, „bugetul a crescut în sumă absolută faţă de cel de anul anterior, însă creşterea se explică, în primul rând, prin banii alocaţi învăţământului”.
Fără bani de salarii?
Şi chiar dacă bugetul de anul acesta a crescut faţă de cel de anul trecut, fondul de salarii este mai mic, astfel că primăria ar putea ajunge în situaţia de a nu avea cu ce să-şi plătească angajaţii, către finalul acestui an. „Suma rămasă la dispoziţia Primăriei Întorsura Buzăului este cam aceeaşi de anul trecut, cu precizarea că fondul de salarii este mai mic, astfel că nu vom putea asigura salariile funcţionarilor din primărie decât pentru cel mult zece luni. Aşteptăm să ni se mai aloce sume, deoarece nu putem să închidem primăria”, a declarat primarul.
Lucrări de investiţii vechi şi noi
În prezent, în oraşul Întorsura Buzăului sunt în curs de derulare două proiecte de investiţii majore: reabilitarea şi extinderea de reţele de apă şi canalizare, şi staţie de epurare, finanţat prin Fondul European de Coeziune POS Mediu şi realizat în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intracomunitară „Aquacov“, în valoare de 23,5 milioane de euro, precum şi reabilitarea, modernizarea şi extinderea Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, în valoare de 10,2 milioane lei. Potrivit primarului, în vederea asigurării cofinanţării acestor două proiecte, autoritatea locală a fost nevoită să acceseze un credit de 500.000 euro.
Domnul Leca Băncilă a precizat că printre lucrările ce vor fi începute în acest an se numără dezvoltarea sistemului termic al oraşului, respectiv asigurarea agentului termic la cele patru blocuri ANL din localitate, investiţia ridicându-se la suma de 2 milioane lei. O altă investiţie importantă, în valoare de cca 1,5 milioane lei, o reprezintă reabilitarea Căminului Cultural din satul aparţinător Floroaia Mare, a cărui proiect de execuţie va fi întocmit în 2013, urmând ca lucrările să se dezuleze pe parcursul anilor 2014-2015. Totodată, se are în vedere înfiinţarea transportului public zonal. „Înfiinţarea transportului public este o problemă în discuţie. Vor adera la proiect primăriile din Sita Buzăului, Barcani şi Vama Buzăului. Va fi un transport public zonal, printr-un efort financiar al celor patru localităţi, printr-un operator distinct”, a explicat primarul Leca Băncilă.
Ana Alina Costache