„A fost necesară identificarea unei baze de impozitare mai puţin volatile, respectiv veniturile contribuabililor” este motivaţia autorităţii publice centrale 

Petiţia depusă de reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna la Ministerul Finanţelor Publice, la sfârşitul lunii martie a.c, semnată de câteva sute de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale covăsnene, prin care s-a solicitat revenirea la forma iniţială a Codului fiscal privitoare la impozitarea microîntreprinderilor, nu şi-a produs efectul dorit de întreprinzătorii din judeţul nostru.

În răspunsul comunicat  preşedintelui CCI Covasna, Edler Andras, de reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice, sub semnătura secretarului de stat Dan Manolescu, se precizează următoarele: „În vederea introducerii sistemului obligatoriu de impozitare asupra veniturilor microintreprinderilor, Ministerul Finanţelor Publice a analizat date statistice în ceea ce priveşte contribuţia din perspectiva impozitului pe profit a unor plătitori din diverse sectoare de activitate (…) precum şi la nivelul întregii economii. Din analiza situaţiei centralizatoare, anexată, s-a observat că la nivelul contribuabililor plătitori de impozit pe profit, ponderea impozitului pe profit în cifra de afaceri este cuprinsă în limitele de 0,39-0,68. Din această perspectivă şi având în vedere respectarea angajamentelor asumate de România în calitate de stat membru al Uniunii Europene, în ceea e priveşte încadrarea în deficitul bugetar propus, corelat cu evoluţia prognozată a indicatorilor macroeconomici, a fost necesară identificarea unei baze de impozitare mai puţin volatile şi mai simplu de calculat decât profitul impozabil, respectiv veniturile contribuabililor”.

Referitor la răspunsul primit, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna., Edler Andras, a declarat: „Din ultima frază devine foarte clar pentru noi, că intenția modificărilor introduse prin OG. 8, cu implicații asupra micilor comercianți, nu a fost alta decât impozitarea și mai accentuată a acestei categorii (categoria care reprezintă baza de impozitare mai puțin volatilă pentru că nu duce banii în paradise fiscale). Din păcate am ajuns în faza în care acest lucru este recunoscut de către Ministerul Finanţelor”.

La momentul intrării în vigoare a Ordonanţei 8/2013  ce prevede impozitarea veniturilor agenţilor economici a căror cifră de afaceri anuală  se situează sub limita de 65.000 euro, preşedintele CCI Covasna, Edler Andras, declara că prin aplicarea acestei măsuri fiscale vor fi afectate, în mod negativ, mai mult de 1.000 de firme covăsnene, din cele cca. 4.000 de societăţi comerciale active, care optaseră pentru plata impozitului pe profit. „Fâcând un calcul simplu, înainte de intrarea în vigoare a Ordonanţei 8/2013 aceşti mici comercianţi plăteau, pentru o cifră de afaceri de 100.000 lei, un impozit de 1.600 lei (calculat la un adaos de 10%), iar după intrarea în vigoare a ordonanţei vor fi obligaţi să plătească un impozit de 3.000 lei, adică impozitul se dublează”, declara, la momentul iniţierii petiţiei, preşedintele CCI Covasna, Edler Andras.

Vom trăi şi vom vedea cât timp vor mai rezista pe piaţă, cu toate taxele şi impozitele ce tebuiesc plătite lunar, mici întreprinzători din judeţul Covasna, şi nu numai.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail