Trei din cele patru spitale publice din judeţul Covasna riscă să intre în blocaj până la sfârşitul acestui an din cauza subfinanţării, spune conducerea Sindicatului Sanitas Covasna.
Preşedintele sindicatului, Vasile Neagovici a declarat ieri, că, potrivit Contractului-cadru de asistenţă medicală pe 2013 propus de Ministerul Sănătăţii, finanţarea spitalelor din Baraolt, Târgu Secuiesc şi Covasna va fi cu 15, 17, respectiv 20% mai mică decât anul trecut, iar în atare condiţii banii vor ajunge doar pentru plata salariilor angajaţilor şi pentru medicamente.
Acesta a declarat că săptămâna viitoare membrii sindicatului vor organiza un miting în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe pentru a determina Ministerul Sănătăţii să revină asupra normelor de finanţare.
„Nu putem rămâne indiferenţi. Chiar suntem total dezamăgiţi că trebuie să reluăm formele de protest, dar în atare condiţii spitalele nu vor putea supravieţui. Directorii spitalelor vor refuza probabil să semneze contractele cu Casa de asigurări în atare condiţii (…) Cel mai grav va fi afectat spitalul din Târgu Secuiesc unde banii vor ajunge doar pentru a asigura salarizarea şi medicamentele, poate nici atât, dar nu vor fi bani pentru materiale sanitare, gaz, lumină şi aşa mai departe. Ca să supravieţuiască ar avea nevoie de două milioane de lei în plus, dacă nu în două-trei luni se închide. La Baraolt şi la Covasna, acelaşi scenariul, nu vor putea supravieţui, situaţia e gri”, a spus Vasile Neagovici.
Potrivit acestuia, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe este într-o poziţie ceva mai bună, în sensul în care s-a păstrat acelaşi tarif şi va avea asigurată finanţarea la nivelul anului trecut, însă, având în vedere majorarea salariilor, nici această instituţie nu va avea „largheţea” de a face investiţii din bugetul propriu.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES