Postul de director al Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe va fi scos la concurs, acesta devenind vacant în urma demisiei regizorului Horaţiu Mihaiu.

Acesta a declarat ieri, pentru AGERPRES,  că a demisionat în semn de protest faţă de comisia şi modul în care a fost evaluată activitatea sa managerială de anul trecut. Horaţiu Mihaiu a afirmat că nici unul dintre cei trei membri ai comisiei nu sunt specialişti în teatru şi că nota pe care i-au dat-o, 6,67, a fost „jignitoare”.

„Eu nu spun că sunt de 10, dar între comisia care m-a evaluat în urmă cu trei ani – din care făceau parte oameni care au habar de teatru, inclusiv un reprezentant al UNITER şi care mi-au dat nota 9,50, şi cea de acum, e o diferenţă ca de la cer la pământ (…) Eu nu zic că am fost perfect, dar nu accept să fiu jignit de o comisie care nu are nimic cu teatrul. Nota e descalificantă nu pentru mine, ci pentru ei, pentru că-şi permit să evalueze fără să se priceapă. Trebuiau să se autorecuzeze (…) În plus, cât timp am fost audiat nici un moment nu am avut impresia că fac efortul să găsească părţile bune ale managementului meu. Trei sau patru ore cât a durat interviul au căutat într-una nod în papură. Am demisionat pentru că nu mă las călcat în picioare”, a declarat Horaţiu Mihaiu.

Acesta a mai spus că nu s-a gândit nicio clipă să conteste nota pentru că nu a dorit să „coboare” la nivelul „comisiei competente” care l-a evaluat.

Nu în ultimul rând a menţionat că în anii în care s-a aflat la conducerea teatrului s-a străduit să-i păstreze un standard înalt, lucru care i-a şi reuşit dacă ne raportăm la reacţiile criticilor şi mediului artistic, şi pleacă cu regretul de a lăsa în urmă o serie de proiecte importante, printre care mutarea teatrului într-un nou sediu, respectiv în clădirea fostului cinematograf „Arta” care va fi reabilitată. Horaţiu Mihaiu a spus că a primit deja alte oferte de colaborare şi că este primit „cu braţele deschise în altă parte”.

Comisia de evaluare a fost formată din consilierul local Mădălin Guruianu, profesoara de muzică Liliana Grosar şi muzeograful Andrea Chiricescu.

Mădălin Guruianu a declarat că membrii comisiei sunt „specialişti reputaţi în viaţa culturală din Sfântu Gheorghe” şi că i se pare ciudat faptul că Mihaiu nu i-a contestat la evaluarea anterioară când i-au acordat notă de trecere. Guruianu a mai spus că directorului teatrului i s-a „arătat cartonaşul galben” încă de anul trecut, dar cu toate acestea nu a remediat niciunul dintre cele nouă puncte vulnerabile sesizate de comisie.

„Ar fi multe de zis, dar am să spun doar că mi se pare inadmisibil să nu încerci să atragi fonduri şi din altă parte decât de la bugetul local şi guvernamental. La capitolul acesta sumele atrase au fost zero. Zero. Şi apreciez, de asemenea, că este un management eronat să nu foloseşti spaţiul de la cinematograf şi să ţii cheia în sertar timp de 12 luni (…) Când ai dreptatea de partea ta nu îţi dai demisia şi fugi, pleci doar când ştii că eşti vinovat”, a spus Mădălin Guruianu.

Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva,  a declarat că postul va fi scos la concurs peste aproximativ două luni de zile, după ce Consiliul local va stabili condiţiile şi carnetul de sarcini.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail