Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe intenţionează să introducă nivelul minim de coplată, respectiv de 5 lei de pacient.

Managerul instituţiei, Nagy Andras Robert a declarat ieri pentru AGERPRES că, deocamdată, nu s-a luat o decizie în ce priveşte nivelul coplăţii, dar în cadrul discuţiilor preliminare s-a propus suma de 5 lei. Potrivit acestuia, Consiliul de administraţie al Spitalului se va întruni în scurt timp pentru a lua decizia finală.

„Am propus 5 lei pentru că starea financiară a locuitorilor judeţului Covasna nu e ca prin alte părţi din ţară, ca la Bucureşti, spre exemplu”, a spus Nagy Andras Robert. Acesta estimează că prin introducerea coplăţii în bugetul spitalului vor intra anual maximum 30.000 de lei.

„Avem în jur de 22.000 de externări pe an, dar dacă scădem categoriile scutite de coplată atunci rezultă o sumă de maximum 30.000 de lei pe an. Atât am estimat noi. Raportat la bugetul instituţiei suma e nesemnificativă”, a spus Nagy Andras Robert.

Tot 5 lei vor plăti la externare şi pacienţii Spitalului municipal din Târgu Secuiesc. Directorul instituţiei, Kelemen Andras a declarat că spitalul are aproximativ 600 de cazuri lunar, iar cea mai mare parte a pacienţilor se înscriu în categoria persoanelor scutite de coplată, respectiv au probleme psihice, sunt copii sau femei gravide.

„Şi dacă punem 10 lei la coplată tot nu ne ajută prea mult pentru că sunt foarte mulţi scutiţi. Am făcut un calcul şi rezultă că din taxa de parcare câştigăm mai mult decât din coplată. Aşa că am decis să stabilim 5 lei dacă tot irităm populaţia cu birocraţia şi chitanţele”, a spus Kelemen Andras.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail