Zeci de elevi din Liceul „Korosi Csoma Sandor” au muncit mii de ore pentru a depăşi nivelul de studiu de la clasă şi pentru a se autodepăşi. Este vorba despre elevii olimpici, care, după orele de curs, o iau de la capăt cu temele, dar mai ales cu studiul la materiile lor preferate. Dar ce îi motivează pe aceşti copii să înveţe, în loc să meargă “cu gaşca” în cluburi şi discoteci?
Elevii de la Liceul „Korosi Csoma Sandor” s-au calificat la fazele naţionale ale diferitelor discipline şcolare, fiind încă un an de excepţie pentru această unitate de învăţământ. Şi în acest an elevii covăsneni continuă să reprezinte cu cinste oraşul şi liceul la fazele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare. Dintre zecile de elevi participanţi la olimpiadele judeţene s-au calificat 13 la etapele naţionale ale diferitelor discipline şcolare. „Aceste rezultate confirmă seriozitatea şi profesionalismul demersului didactic de la Liceul „Korosi Csoma Sandor” şi implică în acelaşi timp responsabilităţi asumate pentru o cât mai bună reprezentare a liceului. Acest lucru demonstrează dorinţa lor de a fi mai buni şi de a le arăta colegilor lor că încă preţuiesc şcoala şi cartea. Surprinzător sau nu, la noi în liceu mai există şi elevi care învaţă.”, ne-a declarat conducerea liceului despre elevii performeri.
Siguri pe ei, susţinuţi de profesorii coordonatori, olimpicii s-au reunit la centrul de documentare al unităţii de învăţământ, unde, alături de directoarea Claudia Vlad, au avut o întâlnire cu reprezentanţii presei locale. S-au făcut declaraţii, iar elevii şi profesorii au recunoscut că până la obţinerea acestor rezultate este multă muncă. Se pare că lungile ore de pregătire nu-i deranjează pe elevi, pentru că olimpicii vorbesc relaxaţi când vine vorba de studiu.
De la mic la mare
Cei mai mici participanţi la Olimpiada naţională sunt elevi în clasa a V-a ai profesoarei Claudia Vlad, sub oblăduirea căreia au reuşit să obţină rezultate foarte bune la olimpiada judeţeană de geografie, calificându-se astfel la naţională. “Este prima oară când ne calificăm la o olimpiadă naţională. Nu ne-am aşteptat să facem o figură atât de bună, însă ne place geografia şi ne-am zis: dacă nu noi, atunci cine?”, a spus Ungureanu Darius. La rândul ei, Kovacs Brigitta, elevă în clasa a X-a, este singura din liceu care merge la Olimpiada de limba latină. Paşii i-au fost îndrumaţi de profesoara Doina Ungurean, care şi-a pus toate speranţele în reuşita elevei sale. “Am participat la concursuri şi în alţi ani, dar de data aceasta sper într-un rezultat bun şi îmi pun toată încrederea în Brigitta”, a declarat profesoara Doina Ungurean.
Demoralizaţi de non-valori
Pentru concursul judeţean de matematică, Deak Gedeon spune că a învăţat cam trei-patru ore în fiecare zi. De ce nu învaţă la fel de bine şi colegii lui? “Pentru că sunt leneşi, din cauza anturajului, ori pentru că nu sunt interesaţi de unele materii. De fapt, eu cred că tinerii nu înţeleg că nu poţi să reuşeşti în viaţă fără efort. E drept că antimodelele din ziua de astăzi, oameni care obţin facil bani mulţi, renunţând la principii şi la cultură, sunt promovate frecvent şi mă cam demoralizează şi pe mine lucrul acesta. Totuşi, eu continui să cred că fără muncă şi transpiraţie nu se poate”, mărturiseşte Gedeon.
Legaţi de pasiune
Vlad Moisoiu, elev în clasa a XII-a spune că a ajuns să facă o adevărată pasiune pentru ştiinţele pământului. Primele noţiuni le-a auzit de la fratele său, iar când a ajuns să înveţe să abordeze materiile interdisciplinar, s-a simţit atras de geografie, fizică, chimie şi biologie. “Toate noţiunile se leagă între ele; trebuie să le simţi. Dacă nu eşti atent şi îţi scapă ceva, s-a năruit totul. La faza judeţeană am obţinut locul I, iar acest rezultat mi-a dat încredere să merg mai departe”, a spus Vlad Moisoiu. De altfel, el este deja cunoscut printre competitori, participând pentru a treia oară la concursul interdisciplinar „Ştiinţele Pământului”. “Pentru mine, olimpiadele au devenit obişnuinţă. În fiecare an mi-am dorit să obţin punctaj maxim şi până acum mi-a ieşit ceea ce mi-am propus. Sunt sigur pe mine şi merg la naţională fără emoţii”, a mai spus Vlad Moisoiu. El este pregătit de o echipă de patru profesoare – Claudia Vlad, Dorina Tănase, Daniela Gruia şi Szyghiarto Reka. “Am patru elevi calificaţi. Eu zic că e din ce în ce mai bine. Rezultatele vin după ani de pregătire şi foarte multă muncă, însă sper ca elevii mei să se întoarcă învingători”, a declarat profesoara Claudia Vlad.
Dedicaţi învăţării
Pasiunea pentru o anumită materie nu este singurul lucru care îi leagă pe toţi. Olimpicii sunt conştienţi că reprezintă renumele Liceului „Korosi Csoma Sandor” şi ţin ştacheta sus. Mulţi dintre ei sunt siguri că rezultatele obţinute la olimpiadele naţionale îi vor califica pentru competiţiile internaţionale, iar premiile obţinute se vor adăuga pe cartea lor de vizită.
La ceas de bilanţ
Săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun” este una tensionantă pentru elevii, profesorii şi părinţii copiilor din Liceul „Korosi Csoma Sandor. Lotul olimpic al liceului îşi va măsura cunoştinţele dobândite, cu cei mai buni elevi din toată ţara.
Vlad Moisoiu, din clasa a XII-a îşi va reprezenta liceul la trei dintre competiţii. Este vorba despre filozofie, sub îndrumarea profesoarei Andrea Condrea, chimie, pregătit de profesoara Daniela Gruia şi ştiinţele pământului, un concurs interdisciplinar ce cuprinde geografia – profesoara Claudia Vlad, fizică – profesoara Dorina Tănase, chimie – profesoara Daniela Gruia şi biologie – profesoara Szigyarto Reka.
La concursul naţional de matematică, ce se va desfăşura la Oradea, liceul va fi reprezentat de elevul Deak Gedeon, din clasa a VI-a, îndrumat de profesoara Csilla Pop.
Din clasa a XII-a, eleva Jonica Xenia, coordonată de profesoara Tanazs Iven va participa la olimpiada naţională de istorie.
Şi profesorul Istvan Simon a pregătit doi elevi pentru faza naţională a olimpiadei de cultură civică; este vorba despre elevele Jakabos Csenge şi Bagoly Boglarka, din clasa a VII-a.
La limba latină liceul va fi reprezentat de eleva Kovacs Brigitta, din clasa a X-a, îndrumată de profesoara Doina Ungurean, iar la limba engleză va participa eleva Cucu Rebeca, din clasa a XI-a, pregătită de profesoara Carmen Tozlovanu.
La disciplina tehnică, prelucrarea lemnului, profesoara Silvia Marton l-a îndrumat pe elevul Zaharia George Alexandru, pentru competiţia ce se va desfăşura la Oradea.
Din clasa a IX-a, eleva Kosztandi Aliz, îndrumată de profesoara Eva Hener, va participa la olimpiada de religie romano-catolică.
Nu în ultimul rând, catedra de geografie are patru participanţi la faza naţională a olimpiadei. Este vorba despre Miklos Adam, din clasa a XI-a, pregătit de profesoara Eva Becsek şi de Radu Luissa, Ungureanu Darius şi Ungureanu Daniel, toţi din clasa a V-a, îndrumaţi de profesoara Claudia Vlad.
Le urăm mult succes tuturor participanţilor şi… cei mai buni să câştige!
Dana Şerban