În cadrul programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun” ce se desfăşoară în cursul acestei săptămâni, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe, elevii sunt implicaţi în activităţi variate, cum ar fi vizite la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, la Muzeul Spiritualităţii Româneşti sau la Prima Şcoală Românească din municipiu, activităţi de tip Debate, activităţi ECO, concursuri de cultură generală, întâlniri cu jurişti, cursuri de educaţie pentru sănătate şi multe altele.
Fiecare dintre zilele acestei săptămâni are câte o tematică. Astfel, luni a fost „ziua educativă” marţi „ziua culturală”, miercuri – „ziua voluntariatului”, joi „ziua atelierelor” şi vineri „ziua sportivă”.
În cadrul activităţilor organizate în cadrul programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, elevii claselor IX-XI au participat, ieri, la seminarul „Educaţie pentru sănătate – Lupta împotriva avortului”, organizat de către doamna profesor psiholog Claudia Rosin, care i-a avut ca invitaţi pe doamna doctor Claudia Savu şi pe preotul Gavrilă Ioan.
Doamna profesor psiholog Claudia Rosin a explicat că motivul pentru care s-a ales această temă de discuţie a fost acela că, se pare, în şcoală se face foarte puţină educaţie pentru sănătate şi mai puţină educaţie sexuală.
Activitatea a fost organizată diferenţiat, pentru fete şi pentru băieţi, în speranţa că elevii vor înţelege că tema abordată este la fel de importantă pentru fiecare dintre ei. Tinerii au putut asculta sfaturile specialiştilor şi au putut pune întrebări în legătură cu acest subiect.
Preotul Ioan Gavrilă a dorit să tragă un semnal de alarmă, pentru ca elevii să nu ajungă să se confrunte cu acest tip de probleme: „Şi băieţii fac parte din păcat, sunt părtaşi la acel păcat. Vreau să plecaţi mai luminaţi, mai înţelepţi şi cu mai multă credinţă în Dumnezeu. Avortul este un păcat, face parte din viaţă şi este şi va rămâne un păcat (…) Nu vrem altceva decât să tragem un semnal de alarmă (…) Să nu ajungeţi să fie luaţi de alţii copiii voştri, pentru că în voi se va vedea acela, mai târziu”, le-a spus preotul.
„Avortul este rana de moarte a iubirii”
Doctorul Claudia Savu le-a vorbit tinerilor despre avort, din punct de vedere medical.
„Avortul e rana de moarte a iubirii! Avortul este un fapt medical, cu repercusiuni atât pentru sănătatea partenerei, cât şi a familiei ulterioare pe care ea ar putea-o întemeia. Statistic, România se află pe primul loc în lume la avorturi. Nu este un premiu sau un loc cu care să ne mândrim. În România, anual se fac în jur de 250.000 de avorturi (…)”, a menţionat doamna doctor.
Elevii au fost poate puţin reticenţi la început, dar, în final, au primit foarte bine activitatea: „Cred că am reuşit să le implementăm sămânţa întrebării şi cred că măcar acum sunt informaţi. Este dreptul lor să aleagă cum vor merge mai departe, dar măcar să fie informaţi, atât din punct de vedere medical, religios şi psihologic, şi fiecare are dreptul şi obligaţia să aleagă”, a explicat profesorul psiholog Claudia Rosin, care a mai spus că activitatea a fost iniţiată pentru săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun”, dar că se doreşte ca aceasta să continue lunar, până la sfârşitul anului şcolar.
Doamna Rosin a subliniat că o activitate asemănătoare a mai avut loc acum patru ani, la iniţiativa Centrului Ecleziastic: „Atunci am considerat că e mai bine să aducem informaţia în şcoală şi am mai făcut o activitate asemănătoare de Zilele Şcolii, şi feedbackul a fost îmbucurător. Şi atunci am zis să profităm de această ocazie, de timpul avut la dispoziţie în cadrul Programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun” şi să conştientizăm tineretul în acest sens”.
Ana Alina Costache