Consiliul local Sfântu Gheorghe a aprobat, ieri, constituirea unui fond în valoare de 500.000 de lei pentru sprijinirea întreprinzătorilor locali şi stimularea creării de noi locuri de muncă.
Măsura a fost luată pentru a compensa majorarea cu 50% a impozitului pe clădirile aparţinând persoanelor juridice.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a declarat că, practic, oamenii de afaceri locali vor putea recupera pe bază de proiecte chiar şi dublul sumei plătite ca impozit.
„Prin această schemă de minimis, IMM-urile vom returna cel puţin cuantumul cu care a fost majorat impozitul pe clădiri. Există posibilitatea ca societăţile comerciale să primească înapoi chiar şi de două ori mai mult decât suma plătită la bugetul local, dacă de la un an la altul a crescut numărul de angajaţi (…) Planul a fost conceput în aşa fel ca nimeni pe plan local să nu piardă. Este un sprijin pentru societăţile din comunitatea locală pe care vrem să le susţinem, deoarece nu ne este indiferent ce se întâmplă cu profitul firmelor, dacă pleacă sau se reinvesteşte aici”, a spus Antal Arpad.
Potrivit calculelor, prin aceste măsuri vor avea de câştigat şi autorităţile şi firmele locale. Dezavantajate vor fi, în schimb, companiile multinaţionale (bănci, benzinării, supermarketuri, asiguratori) care nu vor putea accesa acest fond destinat, potrivit primarului, „doar firmelor care sunt din localitate şi care îşi desfăşoară activitatea aici”.
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, Edler Andras, care a participat la elaborarea programului, a declarat că acesta a fost conceput pentru a fi cât mai simplu şi a putea fi accesat de fiecare întreprinzător local.
Sumele sunt nerambursabile şi vor putea fi solicitate pentru acoperirea dobânzilor aferente creditelor sau contractelor de leasing, reabilitarea exterioară parţială sau totală a clădirilor, crearea sau modernizarea spaţiilor verzi, reabilitarea termică a clădirilor, instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, participarea la târguri şi expoziţii în ţară ori străinătate pentru promovarea produselor, achiziţionarea unor materiale promoţionale ori informative, efectuarea de studii de piaţă, achiziţionarea de echipamente sau componente hardwear sau softwear, realizarea de site-uri web, introducerea sistemelor de standardizare şi certificare a calităţii, servicii de consultanţă, introducerea sistemului modern de plată, achiziţionarea de mobilier pentru dotarea spaţiilor comerciale, de producţie şi servicii etc.
Suma minimă acordată va fi de 50 de lei, iar cea maximă de 100 de lei. Cererile de finanţare pot fi depuse în perioada 15 aprilie-11 octombrie la sediul CCI din Sfântu Gheorghe, iar, dacă solicitările vor depăşi plafonul de 500.000 de lei prevăzut în bugetul local pentru „ajutorul de minimis”, atunci suma va fi suplimentată.
Primarul şi-a exprimat speranţa că această măsură va dovedi că autorităţile locale „nu au exagerat cu impozitele”, aşa cum au afirmat unii, ci au gândit un mijloc eficient de a stimula economia locală şi a proteja comunitatea, care ar putea fi luat ca model şi de alte oraşe din ţară. Practic, prin impozitarea firmelor se vor obţine în acest an 2,7 milioane de lei la bugetul local, iar 500.000 se vor reîntoarce la IMM-urile din oraş.
Proiectul a fost adoptat cu majoritatea voturilor consilierilor UDMR şi ai Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania. Au fost cinci abţineri, din partea PNL, PSD şi PCM.
Consilierul liberal Mădălin Guruianu a afirmat că, în opinia sa, această măsură este „departe de liberalism” şi aşteaptă să vadă reacţia mediului de afaceri.
Majorarea taxelor şi impozitelor locale cu 50% la începutul acestui an a nemulţumit o parte dintre întreprinzătorii privaţi din Sfântu Gheorghe, iar una dintre cele mai mari firme contribuabile la bugetul local, ARCON, a avansat la acea vreme ideea unei greve fiscale.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES