Consiliul Judeţean Covasna a aprobat ieri bugetul pe acest an, care se cifrează la aproximativ 37 de milioane de euro.
Aproape trei sferturi din această sumă este destinată funcţionării activităţii Consiliului Judeţean şi instituţiilor publice din subordine, iar o treime, secţiunii de dezvoltare. Printre domeniile cărora le-au fost alocate cele mai mari fonduri se numără asistenţa socială, învăţământul, cultura şi religia şi protecţia mediului.
Pentru dezvoltare, Consiliul Judeţean Covasna va cheltui în acest an 28 de milioane de lei, din care peste 77% provin din fonduri europene. Printre proiecte se numără reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe şi implementarea „Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor”, respectiv închiderea şi ecologizarea depozitelor urbane de gunoi, şi, ulterior, începerea lucrărilor la uzina de prelucrare a deşeurilor de la Leţ.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a menţionat că s-a acordat prioritate asistenţei sociale pentru că la ora actuală 1.200 de copii se află în ocrotirea instituţiilor de specialitate din subordine. De asemenea, există 4.559 de persoane cu dizabilităţi cărora li se acordă sprijin prin diferite proiecte derulate de ONG-uri.
Anul acesta din bugetul CJ se vor aloca fonduri şi pentru reabilitarea a două clădiri în care vor funcţiona un centru de cultură şi un centru regional de arte plastice, ce vor fi, probabil, inaugurate în toamnă. Vor continua şi programele de modernizare a terenurilor de sport şi de subvenţionare a ONG-urilor care doresc să achiziţioneze costume populare secuieşti şi româneşti.
Printre proiectele noi pe care Consiliul Judeţean preconizează să le demareze în acest an se numără programul „Ghiozdanul”, destinat copiilor din clasele pregătitoare, şi programul „After School” în mediul rural, pentru care Consiliul Judeţean a alocat 250.000 de lei.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES