Centrul de Cultură Arcuş organizează mâine, de la ora 18, un recital susținut de violonistul Valentin Şerban și pianista Liliana Iacobescu.
În program sunt cuprinse: J.S. Bach – Sarabanda şi Giga; Alfred Mendelsohn – Partita pe tema „BACH” pt. vioară solo ; N. Paganini – Capriciile nr. 17 şi 22; Miklos Kocsar – Sonata pt. vioară solo p. I ; L. van Beethoven – Sonata nr.8 op.30 nr.3 în Sol Major şi Romanţa în Fa Major op.50; C. Saint-Saens – Introducere şi Rondo Capriccioso.
Centrul de Cultură Arcuş pune la dispoziţia publicului un microbuz cu plecare la ora 17,30 din faţa Teatrului. Costul unui bilet de intrare este 4 lei.
♦♦♦
Valentin Şerban
Valentin Şerban s-a născut la Braşov unde a absolvit Liceul de Muzica “ Tudor Ciortea” la clasa profesoarei Laura Modorcea. Între timp, au intervenit în evoluţia artistică a violonistului profesorii Valeriu Rogacev, Daniel Podlovschi şi Maestrul Ştefan Gheorghiu.
A studiat în vara anului 2008 cu violonistul Adam Han-Gorski (S.U.A.), fost student al marelui violonist Jascha Heifetz. În prezent, este student al Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii „Transilvania” Braşov, clasa prof. Dan Pepelea, având, totodată, oportunitatea de a studia şi cu Maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi, sub îndrumarea căruia se află din anul 2008.
A susţinut recitaluri în Braşov, Sf. Gheorghe – Centrul Cultural Arcuş, Ploieşti, Sinaia, Cluj-Napoca, Bucureşti – Sala Mică a Ateneului Român, Muzeul National ”George Enescu” Bucureşti.
Palmaresul competiţional al violonistului Valentin Şerban conţine distincţii importante, obţinute la olimpiadele naţionale de interpretare instrumentală şi concursuri internaţionale. Astfel, pe plan naţional, obţine Premiul I la 6 edţtii ale Olimpiadei Naţionale de Muzică, în 2010 fiind ales ca reprezentant al violoniştilor în gală. A mai obţinut Premiul I la Concursul Internaţional Remember Enescu, Sinaia, 2008 şi Premiul I la Concursul Internaţional Ştefan Ruha, Satu-Mare, 2011.
Prima apariţie ca solist a avut loc în anul 2008, cu ”Orchestra Sinfonietta” Râmnicu-Vâlcea, dirijată de Florin Totan, cu Concertul în mi minor de F. Mendelssohn-Bartholdy. A mai concertat alături de orchestrele filarmonicilor din : Satu-Mare, Botoşani, Bacău, Ploieşti, Odorheiu Secuiesc, ”Orchestra Sinfonia” Bucureşti, Filarmonica George Enescu Bucureşti.
Debutul ca solist invitat al tânărului violonist Valentin Şerban, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii Braşov, a avut loc în anul 2010, sub bagheta Maestrului Ilarion Ionescu-Galaţi, concert în cadrul căruia a interpretat ”Simfonia spaniolă” pentru vioară şi orchestră de E. Lalo.
Interpretările sale se bucură de aprecierile publicului meloman, dar şi de elogiile criticilor, mărturie stând articolele din publicaţia de specialitate ”Actualitatea Muzicală” în care prof. univ. dr. Liliana Iacobescu, respectiv muzicologul Grigore Constantinescu scriau printre altele :
,,Concertul pentru vioară şi orchestră de Aleksandr Glazunov a răsunat, sub arcuşul lui, cu o dezinvoltură, o siguranţă şi o expresivitate care-l pot declara de pe acum un violonist deja format”.
Prof. Univ. Dr. pianista Liliana Iacobescu, “Actualitatea Muzicală” Bucureşti, Nr.3, Martie 2011, p.11.
“Reţinem talentul tânărului violonist, datorită interpretării expresive şi artistic argumentate”.
Critic muzical Grigore Constantinescu, “Actualitatea Muzicală” Bucureşti, Nr.11, Noiembrie 2011, p.15.
Liliana Iacobescu
Liliana Iacobescu a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti în 1968, la clasa eminentei profesoare Ana Pitiş. A fost profesor-acompaniator la Liceul de Muzică nr. 1 din Bucureşti (1968-1973), apoi la Liceul de Muzică din Braşov (1973-1993). Din 1993, este cadru didactic la Facultatea de Muzică a Universităţii „Transilvania” din Braşov, prof. univ. dr. începând cu 2002. Activitatea sa artistică s-a concretizat în evoluţii ca solistă în concerte cu orchestra, în susţinerea de recitaluri alături de solişti instrumentişti şi vocali, participări la Concursuri naţionale şi internaţionale.
A obţinut distincţii la Concursul „Ciprian Porumbescu” Suceava (1981, 1986, 1987, 1988), Concursul „Aurelian-Octav Popa” Constanţa (1993), Concursurile de la Braşov (1994, 1995, 1996), la Concursul „Sigismund Toduţă” Cluj-Napoca (2003), „Remember Enescu” Sinaia (2003) , „Ştefan Ruha” Satu Mare (2011).
Anul 2003 a însemnat începutul unei intense colaborări cu violonista Alina Nauncef, instrumentistă şi solistă a Orchestrei Filarmonice din Braşov, de asemenea cadru didactic la Facultatea de Muzică din Braşov. Împreună cu ea, a realizat Integrala lucrărilor de George Enescu pentru vioară şi pian, în 2 recitaluri, la Muzeul de Artă din Braşov şi la Casa
Memorială „George Enescu” din Sinaia (2006); Integrala Sonatelor pentru vioară şi pian de W. A. Mozart, împreună cu poeta Nadia-Cella Pop, în 4 recitaluri, la Castelul Peleş din Sinaia (2007) şi la Casa Mureşenilor din Braşov (2008), cu costume de epocă; Integrala Sonatelor pentru pian şi vioară de L. van Beethoven, în 4 recitaluri, la Palatul Şuţu din Bucureşti şi la Casa Mureşenilor din Braşov (2010). În prezent, se află în desfăşurare un Proiect de Muzică Romantică (6 recitaluri, pe parcursul a 3 ani), în colaborare cu UCIMR, ca şi în cazul precedentelor recitaluri Mozart şi Beethoven.
În ultimii ani, a avut frecvente apariţii pe scena Ateneului Român din Bucureşti: cu flautistul Nicolae Maxim şi discipolii săi (6 recitaluri de muzică românească, între anii 2004-2010, dintre care 4 în Sala Mare); cu violonista Alina Nauncef (6 recitaluri la Sala Mică, dintre care 3 de muzică românească şi 3 cu Sonate din repertoriul universal, între anii 2007-2012); cu Valentin Şerban (Integrala Sonatelor de J. Brahms, în 2012).
Liliana Iacobescu este autoarea cărţilor: „Acompaniamentul ca artă”, „Gânduri despre muzică”, „Două destine închinate muzicii – Nina şi Romeo Alexandrescu”, „Relaţia pian-vioară în muzica secolului XX (1900-1950)”, „Personalităţi marcante ale muzicii braşovene – dirijorul Dinu Niculescu”, „Zbor spre Înalt – Ana Pitiş”.