12 formaţii din ţară şi de peste hotare s-au înscris până acum la cea de-a doua ediţie a „Simfoniei corale George Sbârcea”, ce va avea loc în această primăvară la Sfântu Gheorghe.
Preşedinta Fundaţiei „Mihai Viteazul”, Maria Peligrad, organizatorul manifestării, a declarat ieri, pentru AGERPRES, că manifestarea iniţiată anul trecut are ca scop revigorarea mişcării corale de amatori din ţară.
Potrivit acesteia, formaţiile care şi-au anunţat prezenţa la festival sunt din judeţele Covasna, Harghita, Braşov, Alba, Vaslui şi din Republica Moldova, dar încă se mai pot face înscrieri până pe data de 19 aprilie. Dintre cele 12 formaţii înscrise până acum, 5 vor participa la secţiunea sub 16 ani, iar 7, la secţiunea rezervată celor peste această vârstă.
Festivalul va avea loc în zilele de 10 şi 11 mai a.c şi va include, printre altele, prezentări de carte, o masă rotundă cu tema „Cultura muzicală în Sud-Estul Transilvaniei” şi un spectacol muzical cu piese din creaţia lui George Sbârcea (1914-2005)
Maria Peligrad nu a dezvăluit componenţa juriului, dar a amintit că la prima ediţie presedinte a fost decanul Facultăţii de Muzică a Universităţii „Transilvania” din Braşov, prof. univ. dr. Stela Drăgulin.
Anul trecut prima sectiune a fost castigata de Corul „Mikes Diakkorus” al Liceului teoretic Mikes Kelemen din Sfântu Gheorghe, iar cea de-a doua de corul „Plai Întorsurean” din Întorsura Buzăului, care a luat şi trofeul concursului.
George Sbârcea s-a născut pe 23 martie 1914 la Topliţa şi a fost unul dintre compozitorii şi cantautorii de marcă ai României interbelice. Maria Peligrad a declarat că poate unii oameni nu au auzit de George Sbârcea sau de pseudonimul acestuia, Claude Romano, dar cu siguranţă melodia „Ionel, Ionelule” le este foarte cunoscută.
Fundaţia „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a mai organizat, de-a lungul celor 20 de ani de existenţă, numeroase manifestări cultural-artistice, printre acestea numărându-se „Festivalul tinere talente” şi „Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă Crăciunul la români”.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES