Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna (CPECA) lansează, în această lună, cea de-a X-a ediţie a Concursului Naţional „Mesajul meu antidrog”.

Într-un comunicat de presă transmis către redacţia nostră, Liliana Lazea, coordonator CPECA Covasna, menţionează faptul că „Mesajul meu antidrog” reprezintă un proiect de tradiţie al Agenţiei Naţionale Antidrog, şi, totodată,  un exemplu de bune practici în domeniul cooperării cu instituţiile reprezentative din mediul şcolar. Potrivit acesteia, rezultatele obţinute până în prezent i-a determinat să continue acest demers  preventiv, care are caracterul unic de a conferi adolescenţilor încadraţi într-o formă de învăţământ o alternativă la consumul de droguri.

Una din problemele actuale ale societăţii româneşti o constituie creşterea cererii de droguri în rândul populaţiei generale, îndeosebi în rândul elevilor. Răspândirea consumului abuziv de droguri în rândul populaţiei tinere a dus la apariţia de reţele de trafic ample pe teritoriul ţării noastre, motiv pentru care  este necesară o intensificare a acţiunilor de prevenire a acestui flagel.

„Studiul naţional în şcoli privind consumul de tutun, alcool şi droguri” reprezintă participarea României la Proiectul European de Cercetare în Şcoli privind Alcool şi alte Droguri -The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs ( ESPAD)..

Potrivit acestui studiu, consumul de droguri ilicite în rândul adolescenţilor de 16 ani din România este de 10%, situându-se cu 8 procente sub media europeană înregistrată, de 18%. Comparativ însă cu studiul anterior, la nivel naţional, se remarcă o dublare a prevalenţei consumului de droguri ilicite de-a lungul vieţii – 10% în 2011, faţă de 5% în 2007.

Consumul de canabis/haşiş de-a lungul vieţii este de 7%, în creştere faţă anul 2007 (4%), 2003 (aprox. 3%) şi anul 1999 (1,3%), fiind însă sub media calculată de 17% pentru ţările participante. Consumul de substanţe inhalante până la vârsta de 16 ani în 2011 este de 7%, în creştere faţă de anul 2007 (4%), 2003 (1,7%) şi anul 1999 (1,3%), situându-se sub media ţărilor studiate care este de 9%. Consumul de Ecstasy pe durata vieţii, în 2011 este de 2% în rândul elevilor de 16 ani, în creştere faţă de anii 2007 şi 2003, când a fost 1% şi faţă de anul 1999, când nu a fost raportat un asemenea consum. Media pentru toate ţările ESPAD este de 3%.

Cu un procent sub media europeană se situează prevalenţa consumului, de-a lungul vieţii, de amfetamine (2% faţă de 3% la nivel european), de ecstasy (2% faţă de 3% la nivel european), crack (1% faţă de 2% la nivel european) şi ciuperci halucinogene (1% faţă de 2% la nivel european).

Faţă de anul 2007, consumul estimat de amfetamină pe durata vieţii s-a triplat (3% faţă de 0,6%) în timp ce consumul de ecstasy se dublează (2% faţă de 1%).

La acelaşi nivel cu media europeană se situează prevalenţa consumului de-a lungul vieţii de cocaină (2%), LSD (2%), heroină (1%), GHB (1%) şi droguri injectabile (1%). Faţă de anul 2007, consumul pe durata vieţii de LSD sau alte halucinogene se dublează (2% faţă de 1%).

Practic necunoscute în România în 2007 substanţele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) au avut un impact mare în rândul adolescenţilor din România. Astfel 5,3% dintre respondenţi au declarat consum de SNPP până la vârsta actuală. Prevalenţele ridicate ale consumului de SNPP de-a lungul vieţii, în ultimul an şi în ultima lună plasează aceste substanţe printre cele mai consumate droguri în rândul elevilor de 16 ani din România anului 2011, alături de canabis / haşiş şi inhalante;

Disponibilitatea mare a acestor tipuri de substanţe pe piaţă, atât prin intermediul magazinelor de profil, cât şi prin intermediul magazinelor on-line reprezintă unul dintre factorii care au favorizat / favorizează dezvoltarea acestui tip de consum;

În aceste condiţii, antrenarea populaţiei şcolare în activităţi prin care aceasta să-şi exprime prin diverse forme opinia şi atitudinea faţă de consumul de alcool, tutun şi droguri, inclusiv SNPP, conştientizând în acest fel şi consecinţele negative asociate acestuia, devine o prioritate. Din acest punct de vedere, concursul naţional „Mesajul meu antidrog” reprezintă un cadru adecvat de manifestare a copiilor şi tinerilor cuprinşi într-o formă de învăţământ şi va contribui, alături de celelalte activităţi de acest gen, la formarea de convingeri de viaţă sănătoase în rândul acestui segment de populaţie.

„Prin secţiunile propuse, încercăm să oferim adolescenţilor posibilitatea de a contribui la lansarea unor mesaje pozitive în favoarea unei vieţi sănătoase, fără droguri. Secţiunile ediţiei a X-a sunt: pagină web, film de scurt metraj, fotografie digitală, eseu literar, sport, arte vizuale.

Menţionăm că în anii precedenţi elevii din cadrul unităţilor de învăţământ din judeţul nostru s-au implicat în acest concurs, în fiecare an judeţul Covasna având cel puţin un câştigător la faza naţională a concursului. Astfel, le urăm tuturor participanţilor mult succes şi în cadrul acestei ediţii!” a declarat reprezentanta Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna, Liliana Lazea. (M.D.C.)

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail