În locul taxei speciale pentru întreținerea spațiilor verzi, grădinilor publice și deszăpezire, în cuantum de 4,00 lei de persoană/lună, ce se dorea a fi instituită în acest an, la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, va fi introdus un control mai sever și amenzi mai mari pentru acele aso­ciații de proprietari care nu au încheiat contract pentru serviciul de întreținere a  spațiilor verzi şi pentru cură­ți­rea zăpezii.

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local, din luna februa­rie, ar fi trebuit să intre un proiect de hotărâre privind institui­rea taxei speciale pentru serviciile de întreținere a spațiului verde din scuare, rondouri precum și din jurul blocurilor de locuințe aflate pe domeniul public, prin curățarea suprafețelor de deșeuri și frunze, tunderea gazonului, irigarea la nevoie a acestuia, toaletarea arbuștilor și a gardurilor vii, curățarea terenurilor de joacă, respectiv, curățarea trotuarelor de zăpadă și gheață pe timpul iernii. Proiectul a fost elaborat la solicitarea societății de salubrizare TEGA SA., iar cuantumul taxei ar fi fost de 4,00 lei/persoană, lunar. Pe marginea acestei teme s-a discu­tat foarte mult, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local, din luna februarie, dar s-a ajuns la concluzia că ar fi mai util să se introducă un control mai riguros și amenzi mai mari pentru acele asociații de locatari care refuză să facă contract cu TEGA, în acest sens.

În  cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc vineri, pe acest subiect, directorul TEGA, Toth Birtan Csaba, a declarat: „Taxa avea niște avantaje și știm că are și niște dezavantaje. În principal, optica noastră s-a bazat pe faptul că nu e vorba de 80% dintre cetățeni care respectă regulile și 20% care trebuie forțați prin măsuri de ordine, ci este cam invers, adică, cam 25-30% dintre cetățeni s-au achitat de aceste obligațiuni și restul nu. Drept urmare, va trebui să-i forțăm pe restul, ceea ce nu va fi ușor, dar avem un plan cu care sperăm să reușim”. Potrivit directorului Tega, unul dintre avantajele instituirii taxei spe­ciale ar fi fost că s-ar fi rezolvat, pe teritoriul întregului oraș, problema cu întreținerea zonelor verzi și a deszăpezirii trotua­relor.

Dar, cum taxa avea și dezavantaje și a fost criticată, s-a ajuns la concluzia că se va încerca varianta cu introducerea  unor controale mai severe și a unor amenzi: „Bineînțeles că metoda cu taxa avea și critici mari. Ne dăm seama că dezavantajează familiile care trăiesc pe străzi unde s-ar putea să nu fie nici trotuar, nici spațiu verde (…) Bineînțeles sunt, nu mulți, dar sunt cetățeni sau asociații de proprietari care, prin propriile forțe, au reușit să rezolve foarte bine această problemă a cură­țirii zăpezii și a întreținerii spațiilor verzi. Dar sunt puțini, și ei erau dezavantajați de taxă, din păcate,  (…) Până la urmă, a rămas să încercăm această variantă cu amenzile. Așadar, ră­mâne vechiul sistem care înseamnă că aceste asociații de pro­prietari vor face contract cu Tega și, bineînțeles, contractele care sunt acum rămân în vigoare, și tariful care este rămâne în vigoare. Dacă nu, fac contract cu Primăria, prin care se angajea­ză să efectueze aceste lucrări. Dacă asociaţiile  de proprietari fac contractul cu primăria, pot să efectueze lucrările și cu locatarii, sau angajează o altă firmă, dar va trebui să respecte toate pre­ve­derile la care s-au angajat prin contract. Aceste lucruri se vor verifica”, a explicat directorul Toth Birtan Csaba.

Acesta a precizat că se dorește ca amenda să fie calculată în funcție de numărul de familii din asociație: „Noi ne gândim să fie o amendă pe numărul de familii din asociație (…) Tariful ar putea fi o sumă de 200 de lei pe apartament (…) Cadrul legal este și va fi Hotărârea 101 din 2002. Bineînțeles, acum pornim modificarea ei. Din păcate, iar vor trebui 30 de zile pentru trans­parența decizională, deci trebuie să așteptăm 30 de zile, și după aceea Consiliul poate să se pronunțe asupra proiectului de hotărâre. Va dura până în mai, probabil, să modificăm această hotărâre în Consiliul local ”, a explicat directorul TEGA.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail