Ne lipsea, pentru că este vorba de o confruntare pe terenul teatrului, unde doi prieteni, un actor maghiar şi unul român, se reîntîlnesc după mulţi ani în faţa spectatorilor din Sf. Gheorghe, într-o misterioasă comedie-thriller despre cea mai veche şi mereu ispititoare umilinţă – umilinţa care îi apropie şi îi uneşte pe cei ce pătimesc din iubire. În cazul nostru, doi bărbaţi.
Ştiu, nenumărate au fost confruntările teatrale pe această temă veche de cînd lumea, dar spectacolul construit de cei doi prieteni chiar ne lipsea, pentru că se desfăşoară pe un teren pînă acum neexplorat de actorii maghiari şi români din Sf. Gheorghe, cel al teatrului-club. În materie de teatru, micul nostru oraş a devenit celebru prin faptul că aici s-au născut cele mai multe şi curajoase concepte de festival şi au fost experimentate aproape toate ofertele artistice pe care şi le permit marile centre culturale europene. Aproape toate, căci lipsea teatrul-club, o formulă de comunicare artistică care animează viaţa culturală a oraşelor din lumea civilizată şi în care s-au refugiat actorii de toate naţiile şi din toate generaţiile, mai ales cei tineri. Acum are şi Sf. Gheorghe teatru-club, la Cafeneaua Hu.huu, unde actorii Attila Veres Nagy şi Sebastian Marina vă aşteaptă cu povestea a doi bărbaţi pe care îi uneşte umilinţa de a pătimi din iubirea pentru aceeaşi femeie.
Cei doi actori – care prin premiera lor din 16 martie 2013 au deschis drumul spre teatrul-club, în urbea noastră – au mai jucat împreună, prin 2006-2007, cînd Sebastian Marina a jucat alături de Veres Nagy Attila în două spectacole în limba maghiară, Free şi Familia Toth, la Studio M. Acum, Attila joacă alături de Sebastian în limba română, în Game.Set.Match, un spectacol după un celebru film, Sleuth, al cărui scenariu este semnat de laureatul cu Nobelul pentru Literatură din 2005, dramaturgul american Harold Pinter, scenariul lui fiind de fapt o adaptare a unei piese de Anthony Schaffer. Există două ecranizări celebre ale piesei Sleuth, prima realizată în 1972, după un scenariu semnat chiar de dramaturgul englez Schaffer, în care joacă Laurence Olivier şi Michael Caine, în regia lui Joseph L. Mankiewicz, iar a doua a avut premiera în 2007, în regia lui Kenneth Branagh, cu Jude Law şi Michael Caine, care de data asta joacă rolul bătrînului scriitor Wyke. Spectacolul de la Cafeneaua Hu.huu este inspirat din remake-ul din 2007, iar Attila Veres Nagy şi Sebastian Marina şi-au asumat un mare risc, acela de a fi numiţi inconştienţi dacă şi-au închipuit că pot face faţă unor partituri actoriceşti scrise special pentru actori ca Jude Law şi Michael Caine. Mai ales Michael Caine. Dar Andrew Wyke şi Milo Tindle, cele două personaje din filmul american, le vin mănuşă actorilor Sebastian Marina şi Attila Veres Nagy, spectacolul Game.Set.Match se desfăşoară după un scenariu care este decupat cu atîta iscusinţă, încît pare a fi fost scris de Harold Pinter special pentru actorul român şi cel maghiar şi, culmea, special pentru spaţiul Cafenelei Hu.huu din Sf. Gheorghe.
Milo Tindle/Attila Veres Nagy vine în ciudata locuinţă a scriitorului de romane poliţiste Andrew Wyke/Sebastian Marina, respectiv în Cafeneaua Hu.huu, al cărui spaţiu este valorificat în acord perfect cu ciocnirile verbale şi fizice dintre cei doi protagonişti şi cu planurile lor de răzbunare. Milo vrea să-l convingă pe Wyke să divorţeze de Maggie, actuala lui amantă, întîlnirea începe cu suspecte şi usturătoare amabilităţi şi sfîrşeşte într-o confruntare pe viaţă şi pe moarte în care amîndoi se cred copoi, dar se trezesc prinşi în propriile capcane. Confruntarea este de un deliciu nebun, cei ce au văzut filmul din 2007 vor avea bucuria să constate că Milo al lui Attila Veres Nagy este mai ludic şi mai imprevizibil decît cel al lui Jude Law, iar Sebastian Marina reuşeşte un cinic şi misterios Andrew Wyke, care nu îl egalează pe cel al lui Michael Caine (treaba asta este imposibilă şi Marina ştie), dar finele nuanţe din vocea timbrată a actorului român ar fi cu siguranţă pe placul nobilului şi inegalabilului artist englez.
Orice ofertă artistică se naşte cu zile, adică cu viaţă, dacă răspunde unei nevoi şi are toate organele vitale pentru a face faţă acelei nevoi de comunicare care a cerut naşterea sa. Game.Set.Match este un spectacol care răspunde nevoii spectatorilor din Sf. Gheorghe de a vedea ce fac actorii din urbea noastră cu libertatea lor de a-şi alege mizele artistice, forma de exprimare şi oamenii cu care vor să se joace de-a teatrul şi de-a viaţa. Sebastian Marina şi Attila Veres Nagy au mizat pe nevoia spectatorilor din Sf. Gheorghe de a-i vedea pe actorii români şi maghiari jucîndu-se împreună, în formule de teatru în care respiraţiile actorilor se amestecă cu cele ale spectatorilor, pentru a simţi mai mult ca oricînd că în venele personajelor curge şi sîngele nostru, care niciodată nu are mai mult decît o culoare, mereu aceeaşi. Mergeţi la Cafeneaua Hu.huu şi o să mai vedeţi cum un actor maghiar şi unul român reuşesc să întoarcă scenariul unui film celebru la substanţa sa teatrală, pentru că şi asta e una din mizele spectacolului Game.Set.Match, iar spectatorii vor avea surpriza să se simtă la teatru-club ca într-un film în care joacă şi ei. Ştiu că treaba e ciudată rău, dar aşa e teatrul, te surprinde mereu prin ciudata şi complicata lui simplitate.
Nina Ţînţar