Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, impută dascălilor de la Liceul ”Korosi Csoma Sandor” din Covasna faptul că nu au gestionat corespunzător situaţia creată de elevii români care au venit la şcoală cu bande­role tricolore pe data de 15 martie, când s-a serbat Ziua Naţională a Maghiarilor de Pretutindeni, precum şi în următoarele zile.

Într-un comunicat de presă remis ieri AGERPRES, intitulat ”Între virus şi vaccin sau despre relaţiile româno-maghiare”, Mădălin Guruianu susţine că lucrurile ”au fost lăsate să scape de sub control” fie din cauza ”incompetenţei crase” a profesorilor, directorului şi organelor statului care puteau interveni, fie ”din rea intenţie, pentru a se arăta din nou ce zonă cu probleme e în Covasna şi Harghita”.

”Sincer, părerea mea este că e o combinaţie între cele două şi cred că vinovaţii ar trebui să plătească. Îmi pare inadmisibil să nu realizezi tu, ca părinte, ca profesor, ca şi coleg, faptul că de sărbătoarea celuilalt, în loc să încerci să arăţi empatie, bună creştere şi bun simţ şi să-i urezi ‘la mulţi ani, prietene’, tu să faci lucruri necuvenite. Şi numesc lucruri necuvenite atât purtarea banderolei negre de către unii maghiari de 1 decembrie, dar şi purtarea fix a tricolorului românesc de 15 martie. Cum să nu înţelegi că nu aceasta este atitudine potrivită?”, spune Mădălin Guruianu.

Acesta e de părere că toţi cei care se fac ”vinovaţi” de incitare la ură interetnică trebuie ”pedepsiţi exemplar”, menţionând că a avut aceeaşi poziţie şi în alte cazuri anterioare, cum ar fi cel al ”spânzurării” unei păpuşi cu chipul lui Avram Iancu la Miercurea Ciuc, în cazul distrugerii tricolorului românesc din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, al marşului Noii Drepte la Sfântu Gheorghe sau al profanării unui monument maghiar de către doi tineri români teribilişti.

Acesta a reproşat ziariştilor şi politicienilor că transformă în senzaţional şi tratează pripit incidente izolate, cum a fost cel de la liceul din Covasna, că aleg să fie ”viruşi” în loc de ”vaccin” în astfel de situaţii.

”Purtătorii de mesaje ar trebui să ştie că nu au de ales, sunt fie viruşi, fie vaccinuri în astfel de situaţii. Pot amplifica ‘rana’, în aşa fel încât aceasta să invadeze cât mai mult din corpul comu­nităţii sau pot fi balsam, alinare, vaccin, izolând problema exis­tentă şi tratând eficient ‘boala'(…) Împreună cu mulţi oameni din jur, români şi maghiari deopotrivă, voi continua să îmi do­resc să acţionez ca şi vaccin”, menţionează Mădălin Guruianu.

Liderul PNL Sfântu Gheorghe menţionează că locuieşte de 13 ani în oraş, nu vorbeşte, dar înţelege limba maghiară şi nu a avut nicio problemă în a se adapta şi a se descurca în acest oraş. Guruianu mai spune că anul trecut a fost ales consilier local la Sfântu Gheorghe cu 2.500 de voturi în urma unei campanii în care a lansat mesaje de normalitate, obţinând astfel un scor incomparabil mai bun decât contracandidaţii săi cu mesaje naţionaliste de la PRM, PC sau UNPR.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail