Așa cum spuneam în numărul de ieri al ziarului nostru, ministerul Educației Naționale a lansat în dezbatere publică, până în 24 martie (a.c.), proiectul de Metodologie pentru înscrierea copiilor în învățământul primar în anul școlar 2013 – 2014. Completări în legătură cu acest subiect a adus ieri, în cadrul unei conferințe de presă, doamna inspector șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, Keresztely Irma.

Potrivit acesteia, în această perioadă, toți cei care lecturează proiectul privind înscrierea în învățământul primar pot face propuneri de modificări, iar acestea vor fi transmise la minister, atât de către Inspectoratul Școlar care primește propuneri din partea unităților de învățământ, cât și de la persoane fizice, care în mod direct, pe linia de comunicare cu ministerul pot transmite propuneri. „Propunerile vor fi preluate, prelucrate și dacă va fi cazul, evident, incluse în metodologie. Astfel metodologia va fi finalizată și aprobată prin Ordin al Ministrului. Conform calendarului, noi așteptăm ca în această lună să avem metodologia finală, aprobată prin Ordin al Ministrului, după care (…) urmează punerea în aplicare a acesteia,” a explicat doamna Keresztely Irma, care a mai spus că, de la începutul acestei săptămâni, pe site-ul Inspectoratului (https://isj.educv.ro) părinții pot accesa rubrica „Înscrierea în învățământul primar 2013”, ce conține deja niște date foarte exacte, precise, legate de învățământul la nivelul județului. Spre exemplu, pot fi găsite date referitoare la unitatea de învățământ, adresa acesteia, date de contact etc. și părinții pot identifica foarte ușor la ce școală sunt arondați.

Potrivit şefei IȘJ Covasna, în această perioadă, unitățile de învățământ care au site propriu vor încărca pe acesta date și imagini cu locațiile unde se vor înființa și vor funcționa clase pregătioare. „Acele unități de învățământ preponderent din mediul rural, mai ales structurile care nu au site propriu, acestora, informaticienii Inspectoratului Școlar le-au înființat site-ul. Astfel, prin site-ul Inspectoratului Școlar, făcând click pe denumirea unității de învățământ, este deschis și site-ul acesteia. Acolo vor fi postate și datele concrete despre efectivele de elevi care au acces și se pot înscrie în învățământul primar”, a explicat Keresztely Irma.

Comunicare cu părinţii

Potrivit șefei IȘJ Covasna, începând cu 1 aprilie (a.c.) va fi activă o linie TelVerde, cu numărul 0800816267, la care părinții pot suna și solicita informații în legătură cu înscrierea în învățământul primar în anul școlar 2013-2014: „Această linie Telverde va funcționa începând din 1 aprilie (a.c.), între orele 8-16. Un referent de la Inspectoratul Școlar va răspunde la orice apel și va da informațiile solicitate de părinții care se interesează (…) Cert este că pentru noi are importanță foarte mare comunicarea cu părinții în această perioadă, astfel încât fiecare părinte să primească răspunsuri la întrebări și în funcție de răspunsuri să aibă capacitatea de a lua decizii în favoarea educației copilului propriu”, a explicat doamna Keresztely Irma.

„Ziua porților deschise”

O altă activitate foarte importantă este aceea că în perioada 31 martie – 7 aprilie, unitățile de învățământ care așteaptă înscrierea elevilor în învățământul primar pentru anul școlar viitor, vor organiza „Ziua porților deschise”. În această perioadă, unitățile de învățământ vor alege în funcție de programul propriu o zi în care își deschid porțile pentru părinții care se interesează de locațiile în care se vor organiza clasele pregătitoare: „Noi, prin site-ul Inspectoratului, am solicitat directorilor să decidă asupra zilei respective și să ne comunice pentru ca și noi să putem posta pe site-ul Inspectoratului la această rubrică de înscriere la învățământul primar. Părinții vor fi primiți de directori, directori adjuncți, respectiv de învățătoarele care predau la clasele pregătitoare în anul școlar 2012- 2013. Aceste învățătoare vor prezenta spațiile amenajate, dotate, în care funcționează în acest an școlar clasele pregătitoare”, a explicat inspectorul șef al IȘJ Covasna.

În județul Covasna, clasa pregătitoare nu va fi organizată în grădinițe

Doamna Keresztely Irma a precizat că în județul Covasna, elevii care vor intra în clasa pregătitoare la toamnă nu vor învăța în clădirile grădinițelor: „S-a ajuns la o concluzie în privința modului de pregătire a spațiilor, a locațiilor pentru clasa pregătitoare. Aceste spații, în fiecare an vor deservi doar clasele pregătitoare. Deci, după absolvirea clasei pregătitoare, când vor trece în clasa I în toamnă, vor primi o altă sală de clasă pe care o vor avea până la sfârșitul învățământului primar, deci timp de patru ani”, a declarat inspectorul general Keresztely Irma. Aceasta a explicat că vor fi școli care vor trebui să amenajeze spații suplimentare față de cele existente în anul școlar 2012-2013, dar că Ministerul va aloca fonduri pentru dotarea acestora în mod corespunzător: „Noi am făcut niște identificări în acest sens și vor fi școli care au nevoie de spații suplimentare față de cele existente în anul școlar 2012-2013. Acest lucru înseamnă că acele școli vor amenaja spații suplimentare pentru clasele pregătitoare – de regulă este vorba doar de o singură sală în plus față de cele existente deja – și Ministerul, la fel ca și anul trecut, va  aloca fonduri pentru dotarea spațiilor respective cu mobilier corespunzător și materiale didactice pentru această clasă”, a explicat doamna Keresztely Irma.

106 clase pregătitoare și 74 simultane

Potrivit acesteia, în județul Covasna s-a propus realizarea a 106 clase pregătitoare de sine stătătoare, plus încă 74 de clase simultane.

În ceea ce privește planul de școlarizare, doamna inspector șef a explicat că acesta s-a realizat mergând pe principiul subsidiarității. „Pornind de la școli, s-a ajuns la nivel județean, am avut consultări cu fiecare director de școală, am negociat și cu primarii și s-a ajuns la un rezultat final pentru clasa pregătitoare”, a explicat doamna Keresztely Irma. „Ne propunem să realizăm 106 clase pregătitoare de sine stătătoare și în 74 de clase simultane va funcționa și clasa pregătitoare. Adică vor fi 106 de clase de sine stătătoare, plus 74 clase simultane. De regulă formăm clasă pregătitoare cu a I-a, maximum clasa a II-a, deoarece clasa pregătitoare, cu clasa I-a și a II-a reprezintă ciclul achizițiilor fundamentale în învățământul primar și acolo metodele de lucru sunt cam aceleași”, a explicat inspectorul șef al IȘJ Covasna, care a mai spus că părinții par foarte interesați acum să își înscrie copiii în clasa pregătitoare.

„Anul acesta avem peste 1.900 copii înscriși în clasa pregătitoare, cu toate că, din punct de vedere al efectivelor existente, și anul trecut am avut în jur de 2.200 de copii. Dar fiind primul an, experimental, chiar cu caracter de pilotare a clasei pregătitoare ca și etapă componentă a învățământului primar obligatoriu, părinții au avut niște rețineri vizavi de clasa pregătitoare. Până la urmă a ieșit totul foarte bine și eu mă bucur pentru acest lucru. În acest an deja părinții au învățat din experiența anului trecut și sunt foarte, foarte interesați să își înscrie copiii în clasa pregătitoare”, a explicat doamna Keresztely Irma.

Aceasta a informat că au fost deja aprobate în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar cifrele de școlarizare pentru clasa pregătitoare. Astfel, în total, în municipiul Sfântu Gheorghe, conform ponderii populației copiilor care studiază în limba română s-au aprobat și vor funcționa 8 clase, cu maximum 200 de locuri, iar în ceea ce privește secția maghiară sunt aprobate 21 de clase, cu maximum 525 de elevi. În municipiul Târgu Secuiesc va funcționa, în total, o clasă la secția română și șapte clase la secția maghiară; în orașul Covasna au fost aprobate în total 1,5 clase la secția română, iar la secția maghiară, în total două clase. „La Întorsura Buzăului, la „Mihail Sadoveanu” vom avea 3 clase cu 75 de locuri, iar la Baraolt, 2 clase cu 50 de locuri, la secția maghiară. Nu avem nici un copil la secția română în acest an la Baraolt”, a explicat inspectorul șef al IȘJ, Keresztely Irma.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail