Un studiu al Fundației Bill & Melinda Gates realizat în 17 țări europene, printre care și România, arată că importanța bibliotecilor publice pentru români a crescut și este similară cu cea europeană. Mai mulți români decât europeni consideră că bibliotecile publice au nevoie de creșterea fondurilor de finanțare (64% vs. 40%) în timp ce 61% consideră că biblioteca publică îndeplinește nevoile comunității, situând România printre procentaje similare cu ale unor țări precum Finlanda, Danemarca, Spania și Belgia.

Importanța bibliotecilor publice în comunitățile pe care le deservesc a crescut, iar nevoile la care răspund acestea s-au diversificat considerabil față de acum patru ani, înainte ca programul Biblionet să intre în România. Aceasta este concluzia la care ajunge un studiu comparativ efectuat în 17 țări europene realizat de TNS pentru Fundația Bill & Melinda Gates și care a evaluat impactul bibliotecilor publice în viața românilor.

Printre alte concluzii importante, menționăm: sunt tot mai mulți români care frecventează bibliotecile; activitățile și serviciile oferite de bibliotecă sunt mai variate; accesul la informație a crescut considerabil prin dotarea cu calculatoare conectate la internet.

Cât de importantă este biblioteca publică pentru români?

Astăzi, 2,6 milioane de români (16%) frecventează bibliotecile publice. Cu un procentaj considerabil, 64%, românii consideră că biblioteca publică are nevoie de finanțare suplimentară, media europeană fiind de 40%. Acest lucru ar remedia  problemele cu care se confruntă bibliotecile din România legate de fondul insuficient de carte, spațiu, personal sau tehnologie modernă de acces la informației.

În condițiile în care România are în continuare unul din cele mai mici procentaje de acces permanent la internet (54% din gospodării au internet la nivel național, penultimul loc printre țările UE, conform Eurostat 2012), bibliotecile publice dotate cu tehnologie prin programul Biblionet acționează ca facilitator pentru incluziunea digitală, oferind și asistând milioane de români pentru a accesa informație gratuit.

Rolul sporit al bibliotecii în comunitate este recunoscut de către 61% dintre români care consideră că biblioteca publică îndeplinește nevoile comunității, situând România pe locul 5, după țări precum Finlanda (87%), Danemarca (69%), Spania (66%) și Belgia (62%). În plus, 90% dintre cei care au folosit calculatorul într-o bibliotecă publică au declarat că și-au rezolvat cel puțin o nevoie, comparativ cu media europeană de 83%.

Ce face românul la bibliotecă?

Deși împrumutul cărților a rămas în continuare în topul serviciilor oferite de biblioteci, tot mai mulți utilizatori frecventează bibliotecile pentru a accesa informații în soluționarea unor probleme legate de: sănătate, educație, locuri de muncă, dezvoltarea afacerilor, comunicare cu rude/prieteni, subvenții agricole. Astfel, 48% dintre cei care frecventează bibliotecile au participat la activități educative printre care meditații, asistență la teme, cursuri speciale de formare, întâlniri comunitare. Conform rezultatelor înregistrate, peste 200.000 persoane dintre utilizatorii bibliotecilor au căutat online un loc de muncă. 28.500 dintre aceștia au aplicat pentru un loc de muncă cu asistența bibliotecarilor și 9.000 de adulți au fost angajați, adică aproape 1/3 dintre aplicanți cu procent de reușită.

Impactul internetului în bibliotecile românești, în cifre:

Accesul la internet prin bibliotecile publice a crescut de la 42% în anul 2011, la 70% în anul 2012, datorită dotărilor prevăzute de programul Biblionet. Acest procent se situează în medie în Europa la 82%, la scară națională. Aproximativ 450.000 români au folosit internetul pentru prima dată într-o bibliotecă publică; 7,8 milioane de români și-ar dori să poată accesa internetul, gratuit, de la biblioteca publică; 7% din utilizatori au folosit servicii de e-guvernare dintr-o bibliotecă publică.;43% folosesc computerul pentru implicare la nivelul socității civile;63 milioane de euro au fost atrase în comunități din România prin completarea în biblioteci a cererilor de subvenții agricole.

Despre studiu

Studiul a fost realizat de TNS, pentru Fundației Bill&Melinda Gates, octombrie – noiembrie 2012, și a vizat  modul în care sunt utilizate bibliotecile publice și ce impact au în viața de zi cu zi. Acesta a cuprins 17.800 respondenți din 17 țări din UE: Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Denemarca, Grecia, Spania, Finlanda, Franța, Italia, Lituania, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, România și Anglia.

Despre proiectul Biblionet

Biblionet este o inițiativă a Fundației Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari pe o durată de 5 ani și își propune facili­tarea accesului la informație prin intro­ducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.

În România sunt 2.876 de biblioteci în cele 41 de județe, dintre acestea, 89% sunt instituții de dimensiuni mici, localizate mediul rural. Programul Biblionet a dotat deja peste 2.000 de biblioteci locale cu peste 9.000 de calculatoare și echipamente aferente pentru a oferi acces gratuit la internet și a instruit  peste 2.600 bibliotecari pentru a iniția și asista utilizatori în accesarea informației.

Pentru mai multe informații despre program accesați: www.biblionet.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail