Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu modul în care Consiliul local Sfântu Gheorghe a alocat fondurile din bugetul local destinate finanţării proiectelor culturale, multiculturale şi de tineret pe primul semestru din acest an.
În reclamaţie se arată că sumele au fost repartizate discriminatoriu, fiind favorizate proiectele ce promovează cultura maghiară. Astfel, la capitolul „Proiecte culturale”, din suma totală de 78.180 de lei, doar 10% a fost alocată proiectelor depuse de ONG româneşti, respectiv 8.000 de lei, restul sumei fiind alocată exclusiv proiectelor care promovează cultura maghiară.
Forumul Civic aminteşte, în context, că asociaţia „Prietenii Sfântului Efrem cel Nou” care dorea să achiziţioneze costume populare româneşti pentru membrii corului „Ortodoxia” de la Catedrală nu au primit niciun leu, în schimb au primit finanţare o serie de ONG maghiare pentru publicarea unei reviste în Ungaria şi pentru aniversarea unei şcoli din ţara vecină, pentru „Parada corurilor maghiare” şi comemorarea unor compozitori maghiari, precum şi pentru spectacole populare tradiţionale maghiare.
„Românilor li se refuză achiziţionarea de costume naţionale (nu există ansambluri de dansuri populare româneşti finanţate din bugetul local), dar pe de altă parte municipiul Sfântu Gheorghe şi Consiliul Judeţean Covasna susţin ansamblul de dansuri populare secuieşti „Haromszek”, asigurând finanţare şi costume direct de bugetul local. Cu toate acestea, şi vorbim doar de un exemplu, autorităţile au ales să nu finanţeze o astfel de achiziţie, dar să dea bani cercetaşilor maghiari pentru „mângâiatul mieilor”. Vorbim deci şi de o discriminare de fond la repartizarea acestor bani de proiecte”, se arată în sesizare.
Cât priveşte capitolul „Proiecte pentru tineret”, se menţionează că din totalul de 65.000 de lei, doar 5.200 de lei au fost atribuiţi proiectelor ONG româneşti, adică 8%, restul revenind, de asemenea, asociaţiilor maghiare.
Forumul Civic reclamă, totodată, faptul că Consiliul local dominat de UDMR, a creat un fond special pentru „Promovarea valorilor secuieşti” în valoare de 10.000 de lei, în condiţiile în care pentru promovarea valorilor româneşti, rome sau ale altor minorităţi nu s-a creat un astfel de fond.
„Prin această alocare a fondurilor pentru finanţarea proiectelor culturale s-a creat un avantaj clar în favoarea proiectelor care promovează cultura şi tradiţiile maghiare. De asemenea, nu s-a ţinut cont nici de calitatea proiectelor, de complexitatea acestora, favorizându-se în mod clar şi indubitabil proiectele ce promovează cultura maghiară, dorindu-se ca tradiţiile şi cultura românească să dispară de pe scena culturală a judeţului Covasna”, se menţionează în plângerea depusă la CNCD, prin care se solicită sancţionarea autorităţilor locale pentru alocarea banilor pe criterii etnice.
Forumul Civic reuneşte peste 25 de organizaţii nonguvernamentale româneşti din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, iar preşedintele de onoare este Arhiepiscopul ortodox IPS Ioan Selejan.
Modul de repartizare a banilor pe proiecte a fost contestat recent şi de Asociaţia de tineret ‘Ecou’ din Sfântu Gheorghe, care a depus o plângere la Consiliul local.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES