Casa de Asigurări de Sănătate Covasna

Pentru angajaţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Covasna şi pentru cei ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna ziua de ieri a fost una „neagră” în care  au aflat, de la televizor, că ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, are în plan desfiinţarea celor două instituţii din sistem, în viitorul apropiat.

Prezent la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, Eugen Nicolaescu a declarat că „măsura desfiinţării Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene şi Caselor de Asiguări de Sănătate judeţene va aduce economii la buget”.

„Măsura trebuie bine gândită pentru că are efect direct asupra întregii populaţii” 

Preşedintele-director general al CAS Covasna, Ghiţă Drăgoiu, proaspăt câştigător al concursului organizat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru ocuparea acestui post, ne-a spus că de când lucrează în sistem nu este prima dată când se aduce în discuţie desfiinţarea CAS judeţene. Însă, acesta a precizat că, venită pe neaşteptate, declaraţia ministrului sănătăţii a creat confuzie în rândul salariaţilor.

„Nu se poate întâmpla  nimic, atât de repede. Trebuie să vedem ce punem în loc, nu putem desfiinţa pur şi simplu! Casa de Asigurări de Sănătate are multe atribuţii, angajaţii acesteia ocupându-se de evaluarea furnizorilor de servicii, de încheierea de contracte cu aceştia, de verificarea raportărilor, de controlul serviciilor medicale atât cantitativ cât şi calitativ dar şi de decontarea lor,  precum şi de gestionarea  fondului de 0,85 % pentru concedii medicale şi indemnizaţii. E un volum mare de muncă iar Casele Judeţene au specialişti cu experienţă, ataşaţi acestui domeniu de activitate. Măsura trebuie bine gândită pentru că are efect direct asupra întregii populaţii. Totuşi, ştirea desfiinţării CAS m-a luat prin surprindere, cu atât mai mult cu cât,  recent, la CNAS eu am susţinut examenul pentru ocuparea postului de director. Ca atare, mă întreb, de ce s-a mai organizat examenul dacă tot se desfiinţează Casele?”, a conchis Ghiţă Drăgoiu.

El a menţionat că dacă în anul 2006 la CAS Covasna lucrau un număr de 85 de salariaţi, în prezent organigrama cuprin­de 38 de posturi, din care 6 sunt vacante sau temporar vacante.

„Nu am primit nimic oficial”

La rândul său, şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică  Covasna, Agoston Laszlo, ne-a spus că ştirea l-a luat prin surprindere, dar mai ales a semănat panică în rândul angajaţilor instituţiei, care se tem că vor râmâne pe drumuri.

„În mod oficial la DSP nu a venit nicio precizare, nicio confirmare în acest sens. Până nu ni se comunică concret ce şi cum se doreşte această desfiinţare a activităţii Direcţiei de Sănătate Publică, noi ne vom continua activitatea care, deşi unii nu o văd, este o activitate intensă  şi  foarte importantă care nu văd cum s-ar putea desfiniinţa de pe o zi pe alta. E ciudat că nu am fost consultaţi, nu ni s-a cerut nicio părere şi nu a avut loc nicio discuţie prealabilă”, a declarat directorul DSP Covasna, Agoston Laszlo. Potrivit acestuia, în momentul de faţă în cadrul acestei instituţii îşi desfăşoară actrivitatea un număr de 56 de salariaţi, în condiţiile în care în organigramă sunt cuprinse 63 de posturi.

•••

După ce declaraţia sa cu privire la desfiinţarea Caselor judeţene de Asigurări de Sănătate şi a Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene  a semănat panică şi reacţii dintre cele mai diverse, ministrul a încercat să mai  „stingă vâlvătaia” şi a revenit asupra acesteia precizând că „desfiinţare nu înseamnă eliminarea lor completă din subordinea Ministerului, ci transformarea lor în structuri regionale sau trecerea lor în subordinea autorităţilor locale”. Totuşi, Eugen Nicolaescu a spus că 2013 va fi anul marilor schimbări în Sănătate, precizând că are sprijin politic pentru măsurile care vor fi luate.

Potrivit Agerpres, Vasile Cepoi, consilier de stat în cadrul Cancelariei primului-ministru, este de părere că sistemul sanitar poate funcţiona fără direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele judeţene de asigurări de sănătate. Cepoi a apreciat ieri că „sistemul poate funcţiona fără aceste instituţii, dacă se pune ceva în loc”. El nu a dorit să comenteze mai mult în legătură cu anunţul făcut de ministrul Eugen Nicolăescu privitor la desfiinţarea direcţiilor de sănătate judeţene şi a caselor judeţene de sănătate, susţinând doar că este necesar „un proiect de impact”.

„Nu am detalii despre reorganizarea reţelei de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică. Aşteptăm să vedem care va fi propunerea concretă”, a declarat Cepoi, cu prilejul participării la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi.

De asemenea, pe evz.ro se menţionează că Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Doru Bădescu, apreciază afirmaţia ministrului Eugen Nicolăescu ca fiind una politică. „Nu are nici o analiză, nici un studiu de impact, iar decizia va fi politică, pe baza unui proiect asumat de guvern. Această regionalizare trebuia discutată după o analiză administrativ-financiară, după regionalizarea care ar avea loc la nivelul ţării, altfel, poate duce la nemulţumiri şi convulsii sociale ale asiguraţilor”, a declarat preşedintele CNAS.  În opinia sa, nu este nici „momentul prielnic” pentru această decizie, întrucât se apropie data de 1 aprilie şi începe perioada de contractare, iar activitatea în Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate va fi focalizată asupra acestui subiect.  În plus, CNAS şi casele judeţene au dreptul la 3% cheltuieli de administrare din fondul de asigurări de sănătate, a precizat el.  În 2012 cheltuielile de personal au fost în sumă de 134 milioane lei, reprezentând 1,2% din fondul de asigurări, iar în 2013 suma alocată este de 152 milioane, adică 1,52% din fondul de asigurări.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail