Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe se declară mulţumită de sumele intrate în visteria municipiului în primele două luni din acest an în urma achitării taxelor şi impozitelor locale de către cetăţeni şi persoane juridice.

Viceprimarul Sztakics Eva a declarat, în cursul zilei de ieri, că anul acesta s-a înregistrat o uşoară creştere faţă de anul trecut a numărului plătitorilor din categoria persoanelor fizice, de la 53,4% la 53,6%, iar acest lucru poate fi explicat prin faptul că autorităţile locale au acordat o reducere de zece procente contribuabililor care şi-au achitat anticipat taxele şi impozitele la bugetul locale. Practic, în primele două luni ale acestui an Direcţia Finanţelor locale a încasat deja aproape 1,7 milioane de lei, reprezentând jumătate din taxele şi impozitele datorate de persoanele fizice.

Şi în ce priveşte persoanele juridice sumele au crescut, în parte şi pentru că începând din acest an autorităţile locale au majorat cu 50% impozitul pe clădiri. În primele două luni ale anului trecut s-au încasat 1,26 milioane lei din impozitul pe clădiri, iar anul acesta s-au încasat deja peste 2 milioane de lei.

Sztakics Eva e de părere că majoritatea firmelor din judeţ au înţeles necesitatea acestei majorări şi nu au luat în serios varianta declanşării unei greve fiscale, aşa cum s-a vehiculat la un moment dat Aceasta a mai spus că Primăria Sfântu Gheorghe în colaborare cu conducerea Camerei de Comerţ Covasna lucrează la un program de sprijinire a IMM-urilor  locale, prin intermediul căruia firmele să-şi poată recupera, pe bază de proiecte, o parte din sumele plătite la bugetul local. Programul ar putea fi definitivat până la sfârşitul acestei luni.

Ultima zi de plată a taxelor şi impozitelor locale aferente primului semestru din acest an este 31 martie, iar contribuabilii pot beneficia de o reducere de 5% dacă achită anticipat suma pe întregul an.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail