Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, în calitate de preşedintele al Consiliului de Dezvoltare Centru (CDR), susţine împărţirea actualei Regiuni Centru, formate din şase judeţe, în două regiuni mai mici, din care o regiune formată din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, cu capitala la Târgu-Mureş, iar cealaltă, formată din judeţele Sibiu, Braşov şi Alba.

„Dacă facem regiuni mai mici, de pildă Sibiu, Braşov şi Alba, atunci o să decidă ei. De pildă, este o variantă. Pe lângă această regiune mai mică, este Harghita, Covasna şi Mureş, cu o altă capitală, desigur, de pildă Târgu-Mureş”, a declarat ieri, într-o conferinţă, Tamas Sandor.

Acesta crede că judeţele Covasna, Harghita şi Mureş au fost defavorizate până acum, în atragerea de bani europeni, din cauza structurii prea mari a actualei Regiuni Centru, formate din şase judeţe.

„Noi am observat că, în ultimii cinci ani, cei care a fost mai bogaţi, au devenit şi mai bogaţi. Asta înseamnă că nu este bine să fie într-un singur loc, toată lumea şi trebuie să ai o balanţă în acest sens. În momentul de faţă, PIB-urile judeţelor Covasna, Mureş şi Harghita sunt la fel, iar PIB-urile judeţelor Sibiu şi Braşov sunt tot aşa, la fel, iar aproape de ei este şi Alba. Nu este o defavorizare intenţionată, ci din structura pe care o avem din 1998. Sunt nişte calcule economice care sunt clare ca bună ziua”, a explicat Tamas Sandor.

Preşedintele CDR susţine descentralizarea în perspectiva realizării regiunilor, pentru ca absorbţia de fonduri să fie mai bună.

Preşedinţii Consiliilor Judeţene din Sibiu, Alba şi Covasna, primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis şi Simion Creţu, director general ADR Centru, au discutat împreună cu mai mulţi reprezentanţi ai administraţiei din Ardeal, miercuri, la Sibiu, probleme legate de fondurile europene, în timpul, unei prime şedinţe trimestriale a Consiliului de Dezvoltare Centru.

În cele şase judeţe din Zona Centru, gradul de absorbţie al fondurilor europene este de 35%, considerat un grad bun de către directorul general al ADR Centru.

„Numărul de proiecte contractate în regiunea noastră, în cadrul Programului Operaţional Regional, a ajuns acum la 373, prin care se solicită peste 432 milioane euro. (…) Am plătit deja acestora aproape 155 milioane euro, în urma procesării cererilor de prefinanţare şi a celor de rambursare. Practic, gradul de absorbţie al fondurilor alocate prin acest program a trecut de 35% şi, până la sfârşitul anului, va depăşi valoarea de 50%, ţinând cont că anul 2015 reprezintă termenul limită pentru absorbţia fondurilor europene allocate”, a declarat, la încheierea lucrărilor, Simion Creţu, director general ADR Centru.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail