Încă de săptămâna trecută, începând cu 1 Martie, beneficiarii de rentă viageră sunt aşteptaţi la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru a-şi  viza carnetele de rentier. Rentierii se pot prezenta la orice sediu al APIA Covasna, indiferent de domiciliul  acestora.

Perioada în care beneficiarii de rentă viageră se pot prezenta la centrele APIA este 1 Martie- 31 August. „În judeţul Covasna sunt 610 rentieri în viaţă.  Accentuez acest lucru deoarece protrivit legii 247/2005, renta viageră este personală, netransmisibilă şi încetează odată cu decesul rentierului agricol. În caz de deces, renta viageră datorată acestuia în anul respectiv poate fi încasată de moştenitorii săi, doar prin depunerea unor documente din care să rezulte calitatea de moştenitor,” a declarat directorul executiv al APIA Covasna, Angela Negoiţă.

Potrivit acesteia, pentru vizarea carnetului de rentier, rentierul agricol trebuie să se prezinte personal la Centrul Judeţean APIA sau prin mandatar,  în baza unei procuri autentificate la un notarul public. Pe lânga carnetul de rentier,  aceştia trebuie să prezinte contractul de arendă, actul de identitate în original, coordonatele bancare, iar în cazul mandatarului şi actul de identitate al acestuia, în original.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail