Prefectura Covasna susţine două dintre proiectele Asociaţiei pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă  „Alutus”, ce vizează împădurirea a trei hectare de teren în localitatea Vâlcele şi deschiderea unui centru de colectare a fructelor de pădure în aceeaşi localitate.

Prefectul judeţului Covasna, Dumitru Marinescu, a declarat că asociaţia „Alutus” va planta în această primăvară 15.000 de puieţi pe o suprafaţă de trei hectare de teren degradat în zona Poiana Grebului, iar la această acţiune vor participa în jur de 500 de voluntari. Acţiunea se circumscrie proiectului  „Plantăm fapte bune”, iniţiat de Asociaţia EcoAssist din Bucureşti.

Preşedintele Asociaţiei „Alutus”, Cătălin Lazăr, a menţionat că acţiunea de plantare va avea loc pe 13 aprilie a.c, iar la aceasta şi-au anunţat participarea voluntari din Covasna, Bucureşti, Sibiu şi Braşov şi lista rămâne deschisă.

Cel de-al doilea proiect are în vedere crearea unui centru pilot de colectare şi ambalare a plantelor medicinale, ciupercilor şi fructelor de pădure în localitatea Vâlcele, şi vizează două grupuri vulnerabile – comunitatea de romi care se va ocupa de colectarea materiei prime şi persoanele cu dizabilităţi, care se vor ocupa de ambalare. Prefectul a declarat că Primăria Vâlcele s-a angajat să pună la dispoziţie clădirea, iar asociaţia va asigura fondurile pentru amenajarea viitorului centru.

Dumitru Marinescu a menţionat că proiectul este binevenit, deoarece în comuna Vâlcele trăieşte cea mai mare comunitate de romi din judeţ, iar majoritatea au mijloace de subzistenţă foarte reduse. Potrivit prefectului, în această localitate se înregistrează un spor demografic foarte mare comparativ cu alte zone, populaţia crescând, în ultimii 12 ani, de la 3.300 la 4.350 de locuitori.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail