Consiliul local Sfântu Gheorghe a aprobat, ieri, iniţierea demersurilor pentru trecerea fostului sediu al Băncii Naţionale a României (BNR) din domeniul public al Statului Român şi din administrarea Episcopiei Ortodoxe Române a Covasnei şi Harghitei, în domeniul public al municipiului Sfântu Gheorghe şi în administrarea autorităţilor locale.

În schimbul fostei clădiri BNR aflate la intersecţia străzilor Kossuth Lajos şi Korosi Csoma Sandor, autorităţile locale sunt dispuse să cedeze sediul ADAS, aflat în vecinătatea Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe.

În expunerea de motive semnată de primarul Antal Arpad se arată că în prezent Primăria Sfântu Gheorghe îşi desfăşoară activitatea într-o clădire construită în anii 1895-1897 cu scopul de a fi închiriată micilor meseriaşi şi comercianţi din localitate,  şi care ulterior a fost concesionată fostei Fabrici de ţigarete Sfântu Gheorghe, până în anul 1903, când a căpătat destinaţia actuală, iar spaţiul existent este insuficient şi inadecvat noilor cerinţe administrative. De asemenea, se menţionează că starea tehnică a imobilului este necorespunzătoare, prin urmare este necesară o clădire adecvată atât din punct de vedere al amplasamentului, cât şi al capacităţii şi funcţionalităţii în vederea mutării unor compartimente ale Primăriei, iar cea mai bună variantă este fostul sediu BNR aflat în vecinătatea Primăriei.

„Consider că cea mai corespunzătoare variantă pentru soluţionarea problemelor arătate anterior ar fi strămutarea unor activităţi din incinta actualei clădiri a primăriei în încăperile fostei Bănci Naţionale, situată pe strada Kossuth Lajos, nr.10 din Sfântu Gheorghe”, se arată în motivaţie.

Clădirea BNR se află în litigiu de mai multă vreme, fiind revendicată atât de Consiliul Judeţean Covasna, cât şi de Biserica Ortodoxă Română (BOR). Cele două instituţii s-au judecat timp de mai mulţi ani pentru a dobândi dreptul de proprietate, respectiv de folosinţă asupra fostului sediu al BNR, care a fost  „pasat” prin diferite hotărâri de Guvern de la o parte la alta. În cele din urmă, în anul 2010 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză BOR printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă, dar reprezentanţii autorităţilor locale au încercat pe diferite căi să tergiverseze punerea în aplicare.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail