Societatea de salubrizare TEGA SA este în grafic cu încheierea contractelor de salubrizare individuale. În Sfântu Gheorghe, până în data de 22 februarie (a.c), au fost încheiate peste 2.700 de contracte.
Până la sfârşitul lunii aprilie, societatea de salubrizare TEGA SA va încheia contracte individuale de salubrizare, renunţând la cele existente în prezent, cu Asociaţiile de proprietari.
Directorul TEGA, Toth Birtan Csaba, ne-a spus că de la începutul lunii februarie, când agenţii societăţii au demarat acţiunea de încheiere a contractelor individuale de salubrizare, în municipiul Sfântu Gheorghe au fost încheiate, în decurs de trei săptămâni, un număr de 2.777 de contracte individuale de salubrizare, din totalul de aproximativ 11.000. Acesta a menţionat că angajaţii TEGA se deplasează la adresele de domiciliu a celor ce locuiesc în blocurile din Sfântu Gheorghe, pe baza unei programări prealabile, anunţate prin afişe lipite pe uşile blocurilor, în vederea încheierii acestor contracte individuale de salubrizare.
În ceea ce priveşte părerile oamenilor vizavi de această iniţiativă a societăţii de salubrizare a municipiului reşedinţă de judeţ, Toth Birtan Csaba a menţionat că acestea sunt împărţite. „Unii spun că e mai comod cu acest contract, fiindcă vor putea plăti şi prin bancă, de exemplu, iar alţii spun că era mai bine prin asociaţie (…) Însă, până la urmă, avantajul probabil că o să-i convingă că pot să beneficieze de această posibilitate de a preda deşeuri valorificabile – hârtie, plastic, sticlă, electrocasnice – pentru a-şi reduce sau chiar a scăpa de plata serviciului de salubritate”, a explicat directorul societăţii de salubrizare.
Aşa cum preciza în urmă cu aproximativ o lună, Toth Birtan Csaba le reaminteşte locuitorilor din municipiul Sf. Gheorghe, dar şi celor din mediul rural, că-şi pot reduce costurile cu salubrizarea dacă fac efortul să colecteaze selectiv deşeurile şi să le predea la centrul de pe strada Energiei sau în cadrul acţiunilor de colectare pe care TEGA le efectuează în comunele judeţului. Deşeurile predate sunt valorificate astfel: 0,33 lei pentru un kilogram de plastice, 0,21 lei pentru un killogram de hârtie, 0,26 lei pentru un kilogram de deşeuri de sticlă şi 2,45 lei pentru un kilogram de deşeuri electrice şi electrocasnice cum ar fi televizoarele, frigiderele sau calculatoarele vechi ori defecte.
Totodată, locuitorii din Sfântu Gheorghe li se pune în vedere că după încheierea contractelor individuale facturile vor fi distribuite de către agenţii TEGA, la adresa locatarilor, aceştia având asupra lor şi chitanţiere be baza cărora vor încasa contravaloarea facturilor. De asemenea, locatarii trebuie să ştie că preţul serviciului de salubrizare nu se va modifica, ci va rămâne la valoarea de 7 lei/persoană. În cazul care într-o familie sunt mai mult de patru membri, ce locuiesc în acelaşi apartament, contractul şi plata se face doar pentru 4 persoane.
Ana Alina Costache