Timp de trei zile, la sfârşitul săptămânii trecute, comuna Ozun a primit în vizită  o delegaţie formată din cca 20 de persoane din comuna Sarichioi, judeţul Tulcea, cu care, în cursul anului trecut, comuna covăsneană s-a înfrăţit.

Sosiţi în cursul zilei de vineri, „fraţii” tulceni au luat parte la o dezbatere în care a fost făcută o prezentare a comunei Ozun. Ulterior, la Căminul Cultural, oaspeţii au urmărit un program artistic prezentat de elevii Şcolii Primare din Lunca Ozunului şi cei ai Şcolii Generale din Ozun. Veniţi pe melea­guri covăsnene din cea mai mare comună a judeţului Tulcea, care este locuită de cea mai importantă comunitate de  etnici ruşi din România, comunitate ce îşi păstrează cu sfinţenie tradiţiile şi portul tradiţional, oaspeţii din Sarichioi au vizitat, în cursul zilei de sâmbătă, staţiunea Covasna cu binecunoscuta Vale a Zânelor.

Oaspeţii din Sarichioi s-au întâlnit şi cu prefectul judeţului Covasna, Dumitru Marinescu, care a apreciat iniţiativa primarului din Ozun, Raduly Istvan,  precum şi acceptul autorităţii locale din Sarichioi, reprezentată de fostul viceprimar, actual consilier local, Vasile Liviu Teliceanu, de a realiza această înfrăţire, acest schimb de experienţă.

Edilul comunei Ozun, dr. Raduly Istvan, a menţionat că în urmă cu doi ani a descoperit această comună frumoasă din judeţul Tulcea, Sarichioi, iar în acest interval de timp a tot negociat cu reprezentanţii primăriei tulcene în vederea „înfrăţirii” celor două comune. „Această iniţiativă a noastră este unică, pentru că aproape toate comunele sunt înfrăţite doar cu alte localităţi din străinătate. Noi am considerat că este bine să ne înfrăţim cu această localitate din România, pentru că în primul rând noi trebuie să ne ajutăm unii pe alţii şi să învăţăm unii de la alţii. Noi ne dorim să avem relaţii cât mai fructuoase din care să profite atât comuna Ozun cât şi comuna Sarichioi” a declarat primarul Raduly Istvan.

În cursul anului trecut, o delegaţie a comunei Ozun a făcut o vizită în comuna înfrăţită din judeţul Tulcea, ocazie cu care s-a jucat şi un meci de fotbal la care s-au întrecut echipele „Venus”  Ozun şi „Pescăruşul” Sarichioi. În cursul zilei de sâmbătă, cele două echipe s-au întâlnit pe terenul de sport din localitate, unde, în prezenţa unui public destul de numeros au jucat „returul” din cadrul întâlnirilor de prietenie dintre cele două comune. Nu am reuşit să vizionez acest meci, dar aşa cum „i-a rugat” primarul lor, jucătorii de la „Venus” Ozun au fost blânzi cu adversarii lor, astfel că meciul ori s-a finalizat cu un egal, sau cu victoria oaspeţilor tulceni.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail