În perioada 11- 23 iulie se desfăşoară cea de-a treia ediţie a taberei de sculptură de la Sfântu Gheorghe. Artiştii invitaţi în această tabără vor „îmbrăca” oraşul cu sculpturile lor, aducând astfel puţină culoare în viaţa comunităţii.
Deoarece tema principală a taberei de anul acesta este legată de aniversarea a 550 de ani de la prima atestare documentară prima atestare documentară a municipiului Sfântu Gheorghe ca oraş, tabăra de creaţie poartă numele de „550”. Realizarea acestei tabere a fost posibilă datorită sprijinului acordat de către Muzeul Naţional Secuiesc şi Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe. După primele două zile în care artiştii au prospectat oraşul pentru a găsi locuri optime amplasării statuilor realizate în timpul taberei, şi pentru a se familiariza cu ritmul oraşului, a început creaţia propriu-zisă, desenarea schiţelor şi cioplirea lemnului, în urma căreia butucii capătă o formă specială, fanteziile prinzând viaţă chiar în faţa trecătorilor.
„Procesul de creaţie artistică este întotdeauna ascuns printre secretele atelierului, există foarte puţine persoane care au fost martori la făurirea unei statui. Din acest motiv am ales să mutăm forţa creatoare în afara atelierului, la vedere într-o zonă urbană aglomerată. Scopul nostru a fost să întărim relaţia dintre autor, statuie şi public” — a explicat Éltes Barna, organizatorul Taberei de sculptură „550”.
În aceste două săptămâni artiştii sunt deschişi la dialog, răspund cu plăcere la întrebările publicului interesat. Statuile realizate în cadrul taberei vor fi amplasate în cartierele oraşului, ca şi în anii precedenţi.
Ana Alina Costache